Wykorzystanie białych warzyw w kuchni

Zupy krem to jeden ze sposobów na wprowadzenie do diety większej liczby spożywanych warzyw. W ten sposób można między innymi wykorzystać białe warzywa — czyli o takiej właśnie barwie. Delikatny krem z białych warzyw prezentuje się do tego bardzo elegancko przy udekorowaniu liśćmi ziół, przez co sprawdzi się jako część bardziej uroczystego obiadu.

Moc witamin w białych warzywach – zdrowie i dieta

Tym, co przemawia za częstym sięganiem po białe warzywa, są zawarte w nich składniki odżywcze, które obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie i przyczyniają się do zmniejszenia wysokiego ciśnienia krwi. Do tego wpływają korzystnie na odporność ludzkiego organizmu.

Białe warzywa to między innymi seler, kalafior, pietruszka, ziemniaki, rzepa, cebula. Powinno się sięgać po nie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym właśnie ze względu na wpływ na układ immunologiczny. Można znaleźć je w sklepach i warzywniakach przez cały rok, więc dobrze jest je zakupić podczas każdego odwiedzenia lokali tego typu i przyszykowanie z nich smacznego posiłku.

Delikatny krem z białych warzyw jest daniem, które nie wymaga przeżuwania, może więc być podawany również dzieciom. To sprawdzone rozwiązanie, które pozwoli nauczyć je, jak ważne jest wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych i sięganie po warzywa, także te białe. Wraz z ich spożywaniem organizm ludzki zyskuje składniki odżywcze takie jak flawonoidy, witaminy A, C, E, pierwiastki jak wapń czy magnez. Poza zupą kremem białe warzywa można gotować lub piec — z kalafiora można przygotować zamiennik dla chipsów — i używać jako dodatku do głównego dania obiadu.

Składniki:

Krem

  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 kalafior
  • 1/2 selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • biała część z 1 pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g masła
  • 300 g śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili lub ostrej papryki
  • szczypta imbiru

Grzanki

  • chleb lub kajzerki
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • rozmaryn

Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i pokroić na średnie kostki. Czosnek posiekać.
Do garnka wrzucić masło i poczekać, aż się rozpuści. Później wrzucić kolejno marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera. Smażyć przez chwilę. Teraz wrzucić kalafior, por i posiekany czosnek. Znowu chwilę smażyć.
Czas dodać płynne składniki, dodać mleko i bulion. Gotować 20-25 minut na wolnym ogniu pod przykrywką.
W tym czasie przygotować domowe grzanki. Pieczywo pokroić na kostkę. Rozłożyć na blaszce folię aluminiową i położyć na nią pokrojone pieczywo. Oblać je oliwą. Posypać przyprawami według uznania i wstawiamy do piekarnika — 200*C z termoobiegiem — na około 8 minut do momentu zarumienienia.
Zupę zmiksować, zagęścić śmietaną i przyprawić.
Gotowy krem podawać z grzankami i listkiem bazylii.