Jednym ze sposobów na śniadanie jest zjedzenie granoli – mieszanki płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Na półkach w supermarketach można spotkać się z wieloma różnymi rodzajami, jednak trzeba mieć świadomość, że taka granola ma w sobie dużo cukru dodanego, który niekoniecznie dobrze wpływa na organizm. Domowej roboty tropikalna granola z czekoladą będzie zdrowszą alternatywną dla sklepowej i do tego można przygotować ją w ilości, jaką się chce. Dieta.
Smaczna mieszanka idealna na śniadanie
Granola to określenie nadane mieszance płatków zbożowych z rodzynkami, bakaliami i orzechami oraz cukrem, która pieczona jest do chrupkości. Sprawdza się w roli pierwszego posiłku w ciągu dnia – wystarczy dodać do niej jogurt naturalny i mleko oraz ulubiony owoc, by cieszyć się wartościami odżywczymi i zyskać sporo potrzebnej energii.
Domowa wersja granoli ma tę wyższość nad sklepową, iż można dodać do niej te składniki, które lubi się najbardziej – rodzynki, migdały, suszone owoce – jak również mieć pod kontrolą ilość i rodzaj dodanego do niej cukru. Przygotowanie takiej granoli, również w wersji tropikalnej z wykorzystaniem suszonych owoców egzotycznych, nie jest czynnością trudną, a na stałe zapewni podstawę dobrego śniadania do odnalezienia we własnej kuchni.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich (w razie potrzeby bezglutenowych)
- 1 szklanka dużych niesłodzonych płatków / chipsów kokosowych + 1/3 szklanki do dodania na koniec
- 1 szklanka orzechów makadamia (najlepiej nieprażonych i niesolonych)
- 5 łyżek oleju kokosowego (najlepiej extra virgin – tłoczony na zimno nierafinowany)
- 5 łyżek syropu klonowego, ewentualnie. miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka suszonych owoców – ananasa, mango, papai, chipsów bananowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: szczypta sproszkowanego cynamonu i imbiru
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Orzechy makadamia zmielić (opcjonalnie) w blenderze na mniejsze kawałki.
Wymieszać w misce suche składniki – płatki owsiane, kokosowe i orzechy.
Rozpuścić w rondelku olej kokosowy, dodać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, przyprawy i wymieszać całość.
Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać całość.
Przełożyć mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić blachę do piekarnika na około 25 minut, mieszając w międzyczasie 2-3 razy w celu uniknięcia przypalenia.
Po wyjęciu granoli z piekarnika dodać pozostałą porcję płatków kokosowych i garść suszonych owoców. Ostudzić.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki, połączyć i wymieszać wraz z ostudzoną granolą. Całość przechowywać w słoiku lub innym zamykanym pojemniku przez kilka tygodni.