Wiele osób kojarzy dietę odchudzającą z jedzenia tylko sałaty, ale już udowodniono, że to błędne założenie. Mimo to sałatki nie tracą na swojej popularności, a wciąż stanowią część wielu kuchni świata, w tym Grecji. Prosta i łatwa w przygotowaniu klasyczna sałatka grecka sprawdzi się jako lekka kolacja, można ją także serwować jako dodatek do mięsnego obiadu. Dieta grecka.
Odrobina Grecji w polskiej kuchni
Tym, co sprawia, że można poczuć się jak w Grecji, jedząc sałatkę, to składniki, które wykorzystuje się do jej przygotowania — oliwki i ser feta nie są bowiem spotykane w przepisach kuchni polskiej. Mimo to stanowią produkty łatwo dostępne w większych marketach, co sprawia, że można ją stworzyć, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.
Ser feta jest tradycyjnym serem greckim. Powstaje z mleka koziego i owczego, dojrzewa w odpowiednich warunkach. Poddawany jest częściowej hydrolizie kazein, co przekłada się na to, że zawarte w nim białko jest lekkostrawne. Do tego znajdują się w nim egzogenne aminokwasy — takie, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Poza tym w serze feta znaleźć można witaminę B2, czyli ryboflawinę, witaminę B12 i B6, wapń, fosfor, selen. Powinien być jednak jedzony z umiarem ze względu na wysoką zawartość soli.
Oliwki to produkt, któremu udowodniono naukowo, iż pomaga w złagodzeniu migreny. Do tego są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Znaleźć je można w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym, a w każdym z nich spotkać się można z inną odmianą — niektórzy powiadają, iż w danym państwie smakują one inaczej. Spożywane oliwki dostarczają kwas oleinowy, witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika.
Klasyczna sałatka grecka – sposób na szybką kolację
Klasyczna sałatka grecka może być częścią obiadu, ale też stanowić samodzielny posiłek — wykorzystywane do jej przygotowania składniki zawierają bowiem wszystkie potrzebne organizmowi mikro- i makroelementy. Do jej stworzenia potrzeba niewiele produktów, czasu i umiejętności, gdyż wystarczy jedynie pokroić część z nich i wszystkie ze sobą wymieszać, by mieć ją gotową. Sprawdzi się ona również podczas różnych uroczystości czy kameralnych przyjęć jako jedna z przystawek.
Składniki:
- 100 g sera feta
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 mała czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 garść czarnych oliwek
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Ogórka obrać ze skóry.
Paprykę, pomidory, ser feta i ogórka pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Składniki umieścić w misce, dodać oliwki, oregano, oliwę z oliwek. Całość wymieszać.