Odrobina Grecji w polskiej kuchni – klasyczna sałatka grecka

Wiele osób kojarzy dietę odchudzającą z jedzenia tylko sałaty, ale już udowodniono, że to błędne założenie. Mimo to sałatki nie tracą na swojej popularności, a wciąż stanowią część wielu kuchni świata, w tym Grecji. Prosta i łatwa w przygotowaniu klasyczna sałatka grecka sprawdzi się jako lekka kolacja, można ją także serwować jako dodatek do mięsnego obiadu. Dieta grecka.

Odrobina Grecji w polskiej kuchni

Tym, co sprawia, że można poczuć się jak w Grecji, jedząc sałatkę, to składniki, które wykorzystuje się do jej przygotowania — oliwki i ser feta nie są bowiem spotykane w przepisach kuchni polskiej. Mimo to stanowią produkty łatwo dostępne w większych marketach, co sprawia, że można ją stworzyć, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Ser feta jest tradycyjnym serem greckim. Powstaje z mleka koziego i owczego, dojrzewa w odpowiednich warunkach. Poddawany jest częściowej hydrolizie kazein, co przekłada się na to, że zawarte w nim białko jest lekkostrawne. Do tego znajdują się w nim egzogenne aminokwasy — takie, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Poza tym w serze feta znaleźć można witaminę B2, czyli ryboflawinę, witaminę B12 i B6, wapń, fosfor, selen. Powinien być jednak jedzony z umiarem ze względu na wysoką zawartość soli.

Oliwki to produkt, któremu udowodniono naukowo, iż pomaga w złagodzeniu migreny. Do tego są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Znaleźć je można w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym, a w każdym z nich spotkać się można z inną odmianą — niektórzy powiadają, iż w danym państwie smakują one inaczej. Spożywane oliwki dostarczają kwas oleinowy, witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika.

Klasyczna sałatka grecka – sposób na szybką kolację

Klasyczna sałatka grecka może być częścią obiadu, ale też stanowić samodzielny posiłek — wykorzystywane do jej przygotowania składniki zawierają bowiem wszystkie potrzebne organizmowi mikro- i makroelementy. Do jej stworzenia potrzeba niewiele produktów, czasu i umiejętności, gdyż wystarczy jedynie pokroić część z nich i wszystkie ze sobą wymieszać, by mieć ją gotową. Sprawdzi się ona również podczas różnych uroczystości czy kameralnych przyjęć jako jedna z przystawek.

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Ogórka obrać ze skóry.
Paprykę, pomidory, ser feta i ogórka pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Składniki umieścić w misce, dodać oliwki, oregano, oliwę z oliwek. Całość wymieszać.