Angielskie śniadanie w polskim domu

Wiele posiłków w różnych krajach budzi zachwyt swoją estetyką i bogactwem. Wśród europejskich wyróżnia się to, w jaki sposób dzień rozpoczynają Anglicy — łącząc na talerzu wiele smacznych składników. Śniadanie angielskie można bez problemu przygotować również w polskim domu, korzystając z dostępnych w sklepach produktów. To sposób na rozpoczęcie niedzielnego dnia, kiedy nie ma się gdzie spieszyć i można delektować spokojnie tym pysznym posiłkiem.

Śniadanie po angielsku — bogactwo na talerzu – zdrowie.

Angielskie śniadanie, które kojarzone jest jako talerz pełen dobroci, szykowane jest z użyciem kiełbasek, fasolki, bekonu, jajek, grzybów i pomidorów. W połączeniu tym można również spotkać się także z plackami ziemniaczanymi. Do tego podaje się tosty z masłem. Taki posiłek obfituje w sporą ilość tłuszczu, ale znajduje się także białko i węglowodany.

Przygotowanie takiego śniadania wymaga poświęcenia mu trochę czasu, dlatego też w polskich warunkach najczęściej pojawia się w weekendowe poranki. To dobry sposób, by włączyć do kucharzenia także innych członków rodziny i nauki gotowania. Posiłek ten jest bardzo sycący, a niedziela to przecież idealny dzień na oddawaniu się lenistwu także po śniadaniu.

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:

  • 4 średnie lub duże jajka
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym — około 400 g
  • 6 małych frankfurtek lub 4 średnie kiełbaski/parówki
  • 6 plasterków boczku lub bekonu surowego wędzonego — około 60 g
  • 4 kromki pieczywa tostowego lub ulubionego chleba
  • kilka małych pomidorków — do 100 g
  • kilka małych pieczarek — do 100 g
  • dodatkowo: łyżeczka masła do tostów; łyżeczka oleju do jajek sadzonych; spora szczypta soli i odrobina pieprzu

Przygotowanie

W pierwszej kolejności podpiec na grillu elektrycznym/w piekarniku z funkcją grilla lub też na zwykłej patelni albo na patelni grillowej kiełbaski razem z plasterkami bekonu bądź boczku. Jeśli uda się zmieścić na jednej patelni/grillu również pieczarki oraz pomidorki, to warto przyszykować wszystkie te składniki razem. W razie potrzeby na patelnię po stronie warzyw dodać odrobinę oleju do smażenia. Całość podpiekać lub podsmażyć z każdej strony do zarumienienia.
W tym samym czasie zalecane jest też podgrzanie w rondelku fasoli w sosie pomidorowym, do której można dosypać odrobinę ulubionej mieszanki przypraw. Na osobnej patelni z odrobiną oleju usmażyć cztery jajka sadzone. Pieczywo tostowe umieść w tosterze przed samym podaniem śniadania. Chrupiące pieczywo można posmarować dodatkowo odrobiną masła.

Wszystkie składniki podzielić na dwie duże lub cztery małe porcje i od razu podawać. Pod ręką warto mieć jeszcze sól i pieprz, a także kubek z gorącą herbatą lub kawą czarną albo z mlekiem.