Kanapki to częsty wybór posiłku do zrobienia na szybko. Dość często składa się na nie jedynie chleb, majonez i ser, kiedy warto wraz z nią przyjąć jedną z potrzebnych organizmowi porcji warzyw. Prosta w przygotowaniu klasyczna kanapka BLT nie tylko dostarczy odpowiednie wartości odżywcze, ale do tego sprawdzi się zarówno jako pierwsze, jak i też drugie śniadanie do szkoły czy pracy, może być także konsumowana jako lunch — to zależy tylko od osoby, która ją spożyje. Zdrowie na talerzu.
Anglosaski klasyk wśród kanapek
Samo rzucenie wyrażenia „kanapka BLT” niekoniecznie każdego powie wszystko. Pod nazwą, która niektórym osobom może wydawać się dziwna, kryje się akronim angielskich słów Bacon, Lettuce, Tomato, czyli bekon, sałata, pomidor. To właśnie te produkty wchodzą w skład tej kanapki, która znana jest przede wszystkim w krajach anglosaskich.
Taka kanapka pozwala dostarczyć w jednym posiłku białko, węglowodany i tłuszcze właśnie ze względu na użyte składniki. Bekon odpowiada w niej za dostarczenie cennego białka, do tego dostarcza aminokwasy pomagające regulować funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowi również największe źródło smaku w tej kanapce.
O znaczeniu warzyw w diecie człowieka nie trzeba mówić dużo — są one niezbędne, gdyż dostarczają największą ilość witamin i minerałów ze wszystkich grup produktów spożywczych. Same pomidory są w sobie źródłem potasu oraz witamin z grupy B, PP oraz likopenu — związku chemicznego, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Ich spożywanie przekłada się na zmniejszenie ryzyka zawału serca, poprawia trawienie i wzmacnia odporność.
Sałata to warzywo, które bogate jest w błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy. To także źródło witamin z grupy B, E i C, żelaza, potasu i magnezu. Jej spożywanie pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała, dlatego polecana jest osobom starającym się pozbyć zbędnych kilogramów. Łączona z innymi warzywami i przyprawami oraz oliwą stanowi smaczną sałatkę, po którą warto sięgać każdego dnia.
Kanapka dobra dla każdego
Kanapka BLT nie jest trudna w przygotowaniu, potrzebne do niej składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach, więc nie ma większych przeciwności, by przygotować ją we własnym domu. To sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce sałaty, skosztowanie hodowanych samemu pomidorów i sięgnięcia od czasu do czasu po smażony bekon. Takie połączenie smakowe przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym.
Składniki na 2 kanapki:
- 4 plastry wędzonego bekonu
- 1 pomidor
- ½ sałty masłowej sałata masłowa
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie
Zrumienić bekon w piekarniku lub na patelni, by był złocisty i chrupiący.
Pomidora pokroić w plastry. Przygotować liście sałaty — oberwać je od główki i umyć pod zimną wodą.
Ułożyć sałatę na kromce chleba. Posmarować ją majonezem.
Na górze położyć plastry pomidora i chrupiącego bekonu, przykryć drugą kromką chleba. Kanapka BLT gotowa.