Fast food to sposób na szybki posiłek, jednak te często pełne są niezdrowych tłuszczów i nie mają wiele wartości odżywczych. Zmienia się to, kiedy takie fast foodowe danie przygotuje się w domu. Znakomitym pomysłem tego typu na obiad są burgery jaglane z sosem duńskim i szybką sałatką — zasmakują one każdemu, także dzieciom. Smaczna dieta.
Smaczny zamiennik dla fast fooda
Za popularności fast foodów stoi bez wątpienia szybkość ich wykonania, jednak takie dania najczęściej smażone są na głębokim tłuszczu i mają niewielki dodatek warzyw. Również użyte do nich sosy bazują głównie — lub w całości — na majonezie. Można odtworzyć je w domu, ale o wiele lepszym rozwiązaniem jest stworzenie dla nich substytutu, którego smak będzie porównywalny, a wartość odżywcza zdecydowanie lepsza.
Takim przykładem jest obiad, na który składają się jaglane burgery, sałatka z awokado oraz domowy sos duński. Przygotowanie całości nie jest bardzo trudne, może natomiast połączyć członków rodziny przy wspólnym gotowaniu. To sposób nie tylko na zacieśnienie więzi, ale i nauczenie dzieci, iż ważne jest wykorzystywanie w kuchni warzyw stanowiących podstawę diety.
Składniki:
Burgery
- 200 g kaszy jaglanej
- 180 g buraków
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła
- 340 g wody
- 50 g łuskanego słonecznika
- 1 i ½ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki kminku mielonego
- 20 g octu winnego
Sos duński
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- ½ białej cebuli
- 3 łyżeczki przyprawy curry orientalnej
- 2 małe korniszony
- 2 łyżeczki koperku
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka
- ½ główki sałaty lodowej
- po 5 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
- 1 awokado
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie
Burgery: Kaszę należy dobrze opłukać z pyłu i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Buraki przetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na maśle i wymieszać z burakami dodając sól, słonecznik, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko, dodając ocet oraz ugotowaną kaszę. Całość dobrze wymieszać i z uzyskanej masy uformować kotleciki.
Burgery pieczemy z obu stron w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Sos duński: Cebulę i ogórki posiekać jak najdrobniej i przełożyć do miseczki. Jogurt przełożyć do miseczki i połączyć z cebulą i ogórkiem. Dodać majonez, curry, sól, pieprz i posiekany koper. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Polewać nimi burgery.
Sałatka: Sałatę podzielić na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, awokado wydrążyć i pokroić na plasterki. Majonez połączyć z rozgniecionym czosnkiem. Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki i awokado. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem.