Desery to dla wielu osób momenty pełne radości i konsumpcji czegoś dobrego, jednak coraz częściej wybiera się dla nich zdrowsze zamienniki. Do części z nich wykorzystuje się tapiokę. Nie będąc pewnym, czy zasmakuje, można jako pierwszy raz wykorzystać ją w domu, by przekonać się, czy zasmakuje. Wystarczy dać jej szansę i stworzyć waniliowy pudding z tapioki na mleku sojowym, a ten może okazać się nowym ulubionym słodkim posiłkiem domowników.
Tapioka — czym jest?
Tapioka zaczęła cieszyć się w Polsce popularnością wraz ze wzrostem tworzenia punktów, w których sprzedaje się bubble tea — napój wykorzystujący małe kulki z tapioki. Sama tapioka jest produktem skrobiowym, który powstaje w procesie mielenia manioku, tworząc mąkę, perełki lub płatki. Bulwy te można jeść wyłącznie po ich ugotowaniu, gdyż zawierają w sobie trujący glikozyd manihotoksyna.
Tapioka najczęściej wykorzystywana jest w krajach azjatyckich, skąd wywędrowała w pozostałe części świata. Poza znanym bubble tea tapiokę stosuje się w kuchni jako zagęstnik do musów, sosów, kisieli, puddingów, bywa również uważana za zamiennik dla tradycyjnej mąki.
Wartości odżywcze tapioki
Tapioka zawiera w sobie wiele składników odżywczych, które są potrzebne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Znaleźć można w niej między innymi witaminy z grupy B, w tym tiaminę, witaminę C i PP, pierwiastki mineralne takie jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo.
Jako produkt skrobiowy tapioka ma sporo kilokalorii — w 100 gramach jest ich około 358 — jednak podczas gotowania zwiększa ona swoją objętość poprzez pochłanianie wody. W jej wyniku ugotowana tapioka w ilości 100 gramów to już tylko 159 kilokalorii – dieta.
Przygotowanie waniliowego puddingu z wykorzystaniem tapioki nie jest procesem skomplikowanym, jednak należy uzbroić się w cierpliwość — kulki tapioki potrzebują bowiem czasu do namoczenia, by stać się bazą smacznego deseru.
Składniki:
- 1000 ml mleka sojowego
- 125 ml i 3 łyżki tapioki
- 4 łyżki cukru, syropu daktylowego, klonowego, miodu, trochę ksylitolu lub stewii do smaku
- esencja waniliowa
- ulubione owoce, na przykład mu owocowy, borówki, truskawki, maliny
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko i wsypać tapiokę, wymieszać, zostawić na minimum 1-2 godziny lub dłużej, około 3 godzin.
Po upływie czasu i moczeniu dodać do mleka wanilię i cukier. Zawartość garnka powinna się zagotować, podczas tego procesu należy ją cały czas bardzo delikatnie mieszać. Od momentu zagotowania gotować przez 2 minuty. Wyłączyć gaz i pozwolić tapioce odpocząć.
Mocno ciepłą przełożyć do szklanek. Pudding z tapioki podawać w temperaturze pokojowej z ulubionymi owocami i musami.