Gulasz z chorizo i ziemniakami

Przygotowując w domu posiłki, można korzystać nie tylko z produktów kojarzonych typowo z kuchnią polską, ale takimi, które pochodzą z innej części świata. Tak jest w przypadku chorizo, pikantnej kiełbasy zajadanej głównie na Półwyspie Iberyjskim. Gulasz z chorizo i ziemniakami będzie sposobem na pożywny obiad czy też ciepłą kolację, a także na spróbowanie hiszpańskich smaków we własnej kuchni. Dieta z Hiszpanii.

Dobre, z Hiszpanii

W Polsce wśród kiełbas można znaleźć wiele takich, które mają swoich wiernych fanów. Nie inaczej jest w Hiszpanii, gdzie za kulinarne dobro narodowe wielu mieszkańców tego państwa uznaje chorizo. Jego reputacja wyszła poza obręb Półwyspu Iberyjskiego, a on sam stał się znany także w innych częściach świata.

Chorizo to tradycyjna kiełbasa powstająca z wieprzowiny przyprawiana papryką. Łatwo rozpoznać ją w potrawach ze względu na charakterystyczny i mocny zapach. Stanowi składnik nie tylko dań obiadowych, ale sprawdza się także jako przystawka — chorizo podawane na grzance z żółtym serem i papryką może stać się nową ozdobą wielu prywatek.

Podawanie chorizo do dań jednogarnkowych jak na przykład gulasz wzbogaci jego smak o wyczuwalną nutę papryki. Kiełbasę tę można także spożywać na surowo jako część talerza z przystawkami — w Hiszpanii stanowi część tradycyjnego tapas.  Dobrze pasuje do sera halloumi oraz warzyw, dlatego w okresie letnim można pomyśleć o tym, by pojawił się na grillu.

Smaczne połączenie w jednym garnku

Przygotowanie gulaszu z kiełbasą chorizo i ziemniakami nie jest czynnością wymagającą  umiejętności kulinarnych. Powstałe danie w jednym garnku będzie zawierało wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, między innymi witamin i minerałów. To również sposób na przekonanie do jedzenia warzyw również dzieci — należy zadbać, by w przypadku podawania najmłodszym danie nie było za ostre.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g chorizo
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1,5 litra wody lub bulionu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1-2 suszone ostre papryczki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, tymianek

Przygotowanie

Pomidory oraz czosnek pokroić na drobne paski, natomiast cebulę i paprykę w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę 2×2 cm. Tak samo pokroić chorizo.

Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i smażyć ją przez około 5 minut.

Do cebuli dodać paprykę i czosnek, podsmażać, często mieszając.

Do garnka wrzucić chorizo, smażyć razem przez kilka minut, po czym dodać również liście laurowe, sól, suszone papryczki ostre, pomidory oraz słodką paprykę.

Na koniec wrzucić ziemniaki, całość zamieszać.
Do garnka wlać wodę lub bulion, zamieszać. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut — do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie — doprawić solą.

Podawać z chlebem albo grzankami.