Jedzone świeże truskawki to dla niektórych ludzi synonim lata. Poza wykorzystaniem ich w ciastach czy domowych lodach warto pokusić się o połączenie ich z jakimś warzywem dla stworzenia pełnego zdrowia napoju. Koktajl szpinak-truskawka to nie tylko smaczny deser lub część śniadania, ale także sposób na zwiększenie liczby warzyw i owoców dostarczanych w codziennej diecie.
Truskawki — owoce z własnego ogródka – zdrowie na talerzu
Truskawki cenione są ze względu na swój naturalnie słodki smak. Choć można je zakupić w sezonie w większości sklepów, jak i na targach oraz warzywniakach, wiele osób najbardziej preferuje spożywanie tych, które zostały wyhodowane w przydomowym ogródki. Truskawki stanowią źródło cennego błonnika pokarmowego i witaminy C — to połączenie przekłada się na mniejszy stres oksydacyjny, tym samym obniża ryzyko chorób serca i zachorowania na nowotwory.
Zawartość witaminy C przekłada się na zwiększoną odporność organizmu. Spożywanie tych owoców to także polifenole, czyli związki mające właściwości przeciwutleniające, które chronią przed zachorowaniem na grypę. Do tego niszczą wolne rodniki powodujące szereg różnych chorób. Truskawki wpływają także korzystnie na poprawę kondycji włosów i skóry, a to za sprawą znajdujących się w nich kwasów salicylowego i elagowego.
Zielone pełne dobra
Choć szpinak nie jest produktem spożywczym lubianym przez dzieci — chyba że te są fanami kreskówkowego Popeye’a – to w diecie dorosłych powinien występować bardzo często. Znaleźć w nim można beta-karoten i luteinę, silne przeciwutleniacze, witaminę C, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy. Ze względu na to, iż właściwości szpinaku znane były już w starożytnej Persji, warzywo to bywa nazywane “perskim zielem”.
Szpinak spożywać można na surowo lub po obróbce termicznej. Jako źródło magnezu jest wsparciem w walce ze stresem — łagodzi jego skutki i obniża podatność na niego. Poza tym wykazuje właściwości uspokajające, zapobiega także występowaniu bólów głowy, w tym także migrenowych.
Połączenie szpinaku i truskawek w jednym koktajlu to szereg właściwości prozdrowotnych, które przyczynią się do lepszej kondycji ciała i zachowania go w zdrowiu, dlatego sięganie po niego powinno stać się częstym zwyczajem, który dotyczyć będzie wszystkich domowników, zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g truskawek
- ½ średniego banana
- około 400 ml maślanki
Przygotowanie
Szpinak umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do kielicha blendera.
Truskawki umyć i obrać. Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Banany i truskawki dorzucić do szpinaku. Całość zalać maślanką, zblendować do momentu rozdrobnienia wszystkich składników.
Koktajl przelać do wysokich szklanek, podawać z kostkami lodu.