Niedobór witaminy D można uzupełnić, korzystając z kąpieli słonecznych lub w postaci suplementu diety.
Jak przyjmować witaminę D3?
Witamina D jest substancją biologicznie czynną, która dostaje się do organizmu drogą pokarmową (ergokalcyferol – D2) lub jest syntetyzowana w skórze w odpowiedzi na promieniowanie ultrafioletowe emitowane przez słońce (cholekalcyferol – D3). Po dostaniu się do nerek substancje te są przekształcane w hormon kalcytriol.
Ogólnie rzecz biorąc, witamina D jest niezbędna dla organizmu, wpływa na funkcjonowanie wielu narządów, odpowiada za metabolizm wapnia i fosforu. Obecnie jest ona dostępna na rynku w różnych postaciach — jako roztwór (krople), spray, zastrzyki, kapsułki lub tabletki.
Niektórzy eksperci podkreślają, że ponieważ witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dla lepszego wchłaniania najlepiej przyjmować ją z tłustymi pokarmami, takimi jak jajka, ryby itp.
W przypadku przyjmowania tej substancji z innymi witaminami występują pewne osobliwości. Na przykład witamina E w dużych stężeniach powinna być przyjmowana oddzielnie, ponieważ będzie słabo wchłaniana pod wpływem witaminy D. Połączenie witamin A i D neutralizuje ich wzajemne działanie.
Jakie są korzyści ze stosowania witaminy D?
Główną funkcją witaminy D jest zapewnienie wchłaniania wapnia i fosforu z pożywienia w jelicie cienkim. Badania sugerują, że witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane i choroby układu sercowo-naczyniowego, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i pomaga radzić sobie z objawami depresji — niski nastrój i zwiększony niepokój są związane z niedoborem tej substancji. Podczas odchudzania osoba, która regularnie przyjmuje wapń i witaminę D, szybciej zrzuci zbędne kilogramy — połączenie tych substancji zmniejsza apetyt. Ponadto witamina D wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie lub grypę.
Według badań naukowych, substancje bioaktywne z grupy D mogą chronić człowieka przed rakiem. Na przykład wysoki poziom tej witaminy w organizmie może zapobiegać rozwojowi raka prostaty. U kobiet z rakiem piersi niedobór tej substancji zwiększał prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się przerzutów. Istnieją również dowody na to, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju raka jajnika i jelita grubego.
Inne przydatne właściwości witaminy D — poprawia wytrzymałość, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu kości, co jest szczególnie ważne dla dzieci, zapewnia dobrą krzepliwość krwi i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Nie zawsze wystarczające jest pozyskiwanie jej z pożywienia i światła słonecznego, dlatego lepiej jest wykonać badanie krwi na poziom witaminy D, a następnie przyjmować suplementy zgodnie z zaleceniami lekarz -a.