Smoothie mango-mandarynka na mleku kokosowym

Bywają dni, zwłaszcza w okresie wakacji, kiedy szykowanie posiłku nie kusi, a chce się zjeść coś lekkiego, szybkiego, a przy tym zdrowego. Odpowiedzią na taką potrzebę bywają koktajle owocowe. Mogą one nie tylko wprowadzić je do diety, jak też pozwolić na poznanie innych smaków. Przykładem jest smoothie mango-mandarynka na mleku kokosowym — będzie egzotycznym i smacznym sposobem na orzeźwienie, szczególnie w upalne, letnie dni!

Mango — egzotyczny owoce w polskim domu

Owoce są produktami spożywczymi, po które należy sięgać każdego dnia. Stanowią źródło witamin i minerałów. Nie inaczej jest z mango, nazywanym królem owoców. Choć nie jest najmniej kaloryczny — w 100 g jest około 70 kcal — to są one wartościowe, gdyż poza energią zapewniają cenne składniki odżywcze.

Najczęściej mango wykorzystywane jest jako świeża przekąska, ozdoba śniadaniowych owsianek, wraz z kawałkiem ciasta sprawdza się jako deser. Jego spożywanie przekłada się na dostarczeniu organizmowi witamin A, C, E, K i niektórych z grupy B. To także niezwykłe źródło miedzi i innych minerałów takich jak potas regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową. Te zawarte w mango składniki przekładają się na właściwości wspierające zdrowie i pozytywny wygląd.

Koktajl pełen zdrowia

Poza mango innymi składnikami koktajlu są także mandarynka i banan. Oba te owoce również wpływają korzystnie na ludzki organizm. Główną zaletą mandarynki jest wysoka zawartość magnezu — pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego działania mózgu, serca i mięśni. Poza tym ma on znaczenie w przypadku regulacji ciśnienia tętniczego i normalizacji poziomu glukozy we krwi, jak i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu kostnego.

Banan jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków owoców do jedzenia, sprawdza się bowiem jako zdrowa przekąska podczas życia w biegu. Stanowi źródło potasu, przez co jest szczególnie polecany osobom, które borykają się z nadciśnieniem. Można znaleźć w nim także tryptofan, aminokwas egzogenny, substrat przy procesie produkcji hormonu szczęścia, przez co spożywanie bananów przyprawia ludzi o dobry humor.

Przygotowanie zdrowego, słodkiego i smacznego smoothie z przedstawionych owoców jest czynnością łatwą i niewymagającą zbyt dużo czasu. Ze względu na wykorzystanie podczas przygotowania tego smoothie mleka kokosowego po taki napój bez lęku sięgać mogą również osoby nietolerujące laktozy.

 

Składniki:

  • ½ mango (140 g)
  • ½ banana (60 g)
  • 1 mandarynka (60 g)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 g)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie

Mango oraz banana obrać ze skóry, pokroić.

Mandarynkę obrać, pozbawić pestek.

Dodać mleko kokosowe.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować razem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

W razie, gdyby koktajl był za gęsty, dolać odrobinę wody.