Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Pomysł na te burgery pojawił się w mojej głowie kilka lat temu, kiedy szukałam alternatywy do mięsnego kotleta w kanapce. Ta wersja jest którąś z kolei i chyba ostateczną, bo jest przepyszny. Burger, kotlet, może być nawet placek – jakkolwiek go nie nazwać nadaje się świetnie na obiad, kolację czy przegryzkę. Można uformować małe pulpety i zrobić jaglanego falafela (czasami wymyślam takie głupoty typu „jaglany falafel” wchodzę w google i okazuje się, że ktoś to zrobił, śmieszne, a jakże, bardzo zabawne!). Nie napiszę już nic mądrego, bo mój mózg jest przegrzany, ale serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu. Szczególnie osobom, które uważają, że bez mięsa nie może być pysznie 🙂

burgery jaglane

Na kotlety (4-5porcji):
250 g kaszy jaglanej
6 średnich pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 żabki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 łyżeczka suszonych ziół
1 szklanka płatków owsianych
1 jajo
sól, pieprz, kilka łyżek oliwy do smażenia warzyw i trochę więcej do smażenia placków

Kaszę należy ugotować na miękko, przelać zimną wodą.Kiedy odsiąknie, przełożyć do miski.
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni. Czosnek drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić wszystko do miski, dodać przyprawy. Płatki owsiane zblendować na mąkę, dodać 4 łyżki do kaszy (resztę zostawić do obtoczenia kotletów), wbić jajko i wyrobić jednolitą masę. Uformować burgery, kotlety czy co wam się podoba, obtoczyć w owsianej mące i piec na rozgrzanej patelni do uzyskania ładnego koloru.

Sos duński:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
3 łyżki drobno posiekanych korniszonów
1 łyżka posiekanego koperku
1 płaska łyżeczka curry
sól, pieprz

Wszystko wymieszać i już!
Jestem mega fanką sosu duńskiego, od pierwszego spróbowania! Akurat pierwszy nie był najlepszy, bo sztuczny, z żółtej butelki, ale coś w nim było. Później odkryłam, że mają ten sos we frytkach belgijskich, które uwielbiam i robią go sami i jest o niebo lepszy. Często jadłam te fryty i chociaż zawsze chciałam wybrać inny sos, to ostatecznie tylko raz udało mi się zjeść coś innego. Duński jest po prostu najlepszy!!!

sos duński

Szybka sałatka:
2 pomidory śliwkowe
1/2 ogórka szklarniowego
1/2 papryki
1 mała cebula czerwona
sól, grubo zmielony pieprz, kilka łyżek oliwy

Warzywa kroimy, jak chcemy. Ja lubię w duże kawałki, dodajemy sól, pieprz, oliwę, mieszamy i już. Kładziemy na talerz i jemy 🙂 Jesteśmy szczęśliwi!

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone