Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Nie lubię sałatek, ale jeśli już miałabym jakąś zjeść to właśnie tę. Uwielbiam mozzarellę. Jest w moim TOP 5 SERÓW 🙂
A surowa cukinia jest bombastyczna i polecam wszystkim jedzenie warzyw, bo, zdrowo, bo lato, a w zimie nie będzie.sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą (3)

Na porcje potrzebujemy:
Dużą garść roszponki (70g?)
pół kuli mozzarelli
kilka plastrów cukinii
bazylia zielona i fioletowa – po kilka liści
cytryna – skórka i sok
czosnek – 1 ząb
pecorino
oliwa extra vergine
sól, pieprz
sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą (2)

Obieraczką do warzyw zrobimy idealnie cienkie plastry cukinii. Przekładamy je do miski i zalewamy miksem oliwy z sokiem z cytryny, proporcje na oko – sok z połowy i kilka łyżek oliwy (1:2) + starty na tarce/drobno posiekany (whatever) 1 ząb czosnku, szczypta soli i kilka przekręceń młynka z pieprzem – wtedy pieprz ma jakiś sens. Mieszamy to dokładnie, żeby cała cukinia była pokryta i odstawiamy na chwilę. Na talerzu układamy roszponkę, bazylię, plastry cukinii, mozzarellę i w zasadzie to tyle. Całość oprószamy skórką otartą z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami pecorino (je też można zrobić obieraczką do warzyw).

Pecorino także znajduje się na mojej liście TOP 5 SERÓW :D. Polecam! 🙂sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą (1)

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone