Domowa granola z orzechami i owocami goji

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Cześć i czołem! Dzisiaj na bloga wskakuje domowa granola z orzechami i owocami goji. Miałam nadmiar przeróżnych orzechów i owoców goji, a gadżety typu miód, wanilia czy cynamon zawsze się znajdą. Zapasu miodku akurat u mnie tyle, co u Kubusia Puchatka 🙂 Wystarczyło więc dokupić płatki owsiane i jedziemy z tą granolą!

Lubię mieć zapas granoli w mieszkaniu, bo to jest najszybsze śniadanie (idealne na dzień leniuszka lub dzień braku mocy), dorzucam jakieś owoce i jogurt i jem :). Rzadko przed pracą udaje mi się zjeść śniadanie, a granolę spakuję szybciej od kanapki. Najlepsze w niej jest to, że możemy skomponować swój smakowy zestaw. Moja poprzednia, chyba najpyszniejsza, to ananas, płatki kokosowe i gorzka czekolada (mogłaby być biała, ale czasami jeszcze udaję, że jestem fit! :D). Ostatnio coraz częściej widuję w sklepach liofilizowane owoce, też będą genialne. Moje ulubione kupne musli miało liofilizowane truskawki, które uwielbiałam wyjadać, później zostawały mi same płatki :/. Ale, ale – od długiego czasu nie kupuję płatków, ani musli, bo robię swoją granolę, która jest yummy!

Domowa granola z orzechami i owocami goji

A! I te owoce goji! Zapomniałam zupełnie o nich. Nie będę kłamać, dodałam je tylko dla kolorku 🙂 Chińczycy wiele wieków temu zaczęli je stosować jako suplement wspomagający regenerację wątroby oraz nerek, ułatwiający leczenie chorób układu oddechowego oraz niepłodności (!). Współcześnie hype na jagody goji trwa w najlepsze i spece od marketingu prześcigają się w coraz lepszych rewelacjach na temat tych owoców. Faktem jest, że nie ma wiarygodnych badań potwierdzających to, że owoce te cofną raka, zatrzymają łysienie czy przedłużą nam życie (nawet!) o 15 lat.
Piszę to dlatego, żeby tylko tak zarysować obraz marketingu wokół zdrowej żywności. Zanim nakręcicie się na coś, co akurat jest na topie – poszukajcie informacji i to nie na stronie producenta, dystrybutora czy fana danego produktu, ale kogoś, kto stoi zupełnie obok 🙂 A jagody goji są dobrym źródłem antyoksydantów, zresztą, jak chyba wszystkie czerwone owoce, jagody, ale też brokuł i pomidor i wiele innych 🙂

Domowa granola z orzechami i owocami goji

Potrzebujemy:

260 g płatków owsianych
30 g cukru trzcinowego
90 g miodu
30 g miękkiego masła
3 g cynamonu
16 g cukru waniliowego

+
dodatki:
30 g migdałów
40 g orzechów laskowych
30 g orzechów brazylijskich
40 g suszonych owoców goji

Wszystkie składniki (bez orzechów i goji) wrzucamy do miski i dokładnie rozcieramy w palcach. Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wrzucamy do piekarnika na jakieś 15-20 minut. Trzeba kontrolować na bieżąco, miód z cukrem lubi się szybko spalić. Płatki owsiane powinny zmienić kolor na bardziej złoty. Wyjmujemy blachę, dorzucamy posiekane orzechy laskowe, brazylijskie i migdały i znowu wrzucamy do piekarnika na kilka minut. Jak orzechy lekko zaczną brązowieć – wyciągamy! Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy jagody goji.

Super porady 🙂

Suszone jagody goji, rodzynki czy żurawinę lepiej dodać po upieczeniu. Orzechy fajnie smakują uprażone, a suszone jagody szybko mogą się spalić. Płatki kokosowe też warto uprażyć oddzielnie w piekarniku, albo wrzucić dosłownie na minutę – bardzo szybko łapią kolor i szybko mogą też się spalić 🙂

Jeśli w granoli chcemy mieć zlepki to po wyjęciu z piekarnika i do czasu wystudzenia nie mieszamy jej 🙂

Domowa granola z orzechami i owocami goji

Domowa granola z orzechami i owocami goji jest pyszna. Domowa granola jest pyszna! Taka ilość orzechów jest genialna! O! Orzechy! Obalaniem mitów zajmę się jeszcze w wielu postach, ale akurat migdały i długowieczność to nie bajka. No może 150 lat nie dożyjemy, ale pomagają opóźnić procesy starzenia (ciała i głowy, tak, dbają o nasze mózgi:)). W orzechach brazylijskich jestem zakochana od dawna, ale jeszcze będzie okazja, by się nimi zachwycać :).

 

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

7 Comments

  1. Ale cudowne rzeczy, też sobie czasem taką serwuję, chociaż moja wygląda zdecydowanie gorzej na zdjęciach 😉

  2. Za goji nie przepadam, ale przepis mnie zainspirował 🙂

  3. Ja również mam swój sprawdzony sposób na granolę, kaszy gryczanej <3

  4. Kamila / Z naciskiem na szczęście

    15 listopada 2017 at 22:00

    Wygląda rewelacyjnie, a smakuje bajecznie 🙂 Nie dodałam wanilii, ale poza tym obłęd 🙂

  5. Wygląda smakowicie!
    Na pewno kiedyś spróbuję 🙂

    Zapraszam CAKEMONIKA 🙂

  6. Uwielbiam jeść granole na śniadanie ;> Twoja wygląda bardzo apetycznie !

    roksanary.com

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑