Jagodowy sernik z ricotty

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Nie jestem fanką serników. Nie to, że ich nie lubię zupełnie, ale uważam, że są lepsze ciasta. Tak czy siak, zdarza mi się dość często piec serniki, bo uważam, że tkwi w nich niesamowity potencjał.
Sernik można zrobić z twarogu takiego prawdziwego (jest to opcja najbardziej czaso- i pracochłonna, ale przy dobrym serze efekt jest bombastyczny), można użyć twarogu z wiadra (są dobre i złe, trzeba wiedzieć, który kupić – czytajcie składy – serwatka zagęszczona czymśtam nie jest serem!), można zrobić sernik na jogurcie greckim – bardzo fit, choć małoserowy (dla jednych wada, dla drugich zaleta), można użyć ricotty, tak jak ja dzisiaj. Przepis na  jagodowy sernik pojawił się na moim starym blogu dwukrotnie, dziś robię kolejny, bo lato, sezon na borówki, jeżyny i masę innych owoców.

Potrzebujemy (mała tortownica 20 cm) na spód:
250g ciastek korzennych
80g masła

na masę serową:
3 duże jaja
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 cytryna
1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
500 g ricotty

na wierzch:
0,5 l jagód leśnych
2 łyżki cukru
garść borówek amerykańskich
duża garść jeżyn

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, bez boków. Ciastka korzenne blendujemy w kielichu, przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło, łączymy w palcach, przekładamy do tortownicy i ubijamy na dnie. Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie miksujemy jajka z cukrami, aż się ładnie ubiją na puszystą piankę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ricottę, miksujemy, dodajemy skórkę otartą  z jednej cytryny (trzeba ją najpierw wyszorować, a najlepiej sparzyć) i sok z połowy cytryny, miksujemy. Masę serową przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę w temperaturze 170-180st.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy.
Na wierzch zrobiłam szybką konfiturę z jagód – oczyszczone jagody wrzuciłam do rondla, dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody – smażyłam kilka minut, aż nadmiar płynu odparował i się zagęściła. Tak przygotowany dżemik wyłożyłam na wierzch ciasta, przykleiłam do niego jeżyny i borówki.

Czy sernik z ricotty jest lepszy?

Sernik z ricotty (jagodowy koniecznie!) to mój nowy ulubiony sernik, jest mniej serowy niż zwykły, ricotta jest bardzo delikatna, a mimo to, ma dość zwartą strukturę. Super alternatywa dla zwykłego sera, jeśli ktoś ma z nim problem 🙂 . Cena jest trochę wyższa (250g ricotty kupiłam za 4,5 zł, przy kilogramie 18 zł, dobry mielony ser  z wiaderka można kupić poniżej 13 zł – przy małym serniku różnica mniej odczuwalna, a kilograma bym nie zużyła, więc dla mnie ta opcja z ricottą jest nawet korzystniejsza).

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

17 Comments

  1. Ja również nie jestem pierwszą fanką serników (uwielbiam ciasta z maaasą owoców), ale ricottę ubóstwiam, więc przyczaję się na zrobienie tego ciacha.

    • Magda z Eat Me Drink Me

      15 lipca 2017 at 21:02

      Teraz latem tylko ciasta z owocami! 🙂 Sama czaję się na jakąś tartę albo tort lodowy, ale akurat teraz naszło mnie na serniczek z ricotty 🙂

  2. Żałuję, że ostanio piekę o wiele mniej, jednak latem nie zbyt chce mi się wystawać w kuchni i grzać się nad piekarnikiem. Jagodowy sernik brzmi super i pięknie wygląda, a dodatkowo pasuje do mojego imienia! 🙂
    Bardzo ładne zdjęcia.

    • Magda z Eat Me Drink Me

      15 lipca 2017 at 21:00

      Stanie w kuchni w takie upały nie jest przyjemnie, ale sernik jest mega szybki, w piekarnik i można godzinę odpoczywać z lemoniadą w ręce 🙂

  3. Mniam pyszności, ale mam teraz smaka na takie ciasto:)

  4. Wygląda obłędnie! Ale dawno nie jadłam takiego serniczka pieczonego, mmm…. 🙂 Myślałam, że taki sernik wychodzi drożej, więc z chęcią wypróbuję 😉

    • Magda z Eat Me Drink Me

      15 lipca 2017 at 21:03

      Wcale nie tak drogo, a zawsze można zrobić mniejszy albo niższy w formie tarty 🙂

  5. cudowny! chętnie porwałabym kawałek!

  6. Jak tylko dojrzeją u mnie jeżyny to postaram się go sprawdzić osobiście. 😉

  7. Wow. Wygląda świetnie i chętnie wpadłabym wypić do niego herbatkę. A najbardziej urzekły mnie zdjęcia.

  8. Wygląda świetnie, a i przepis wydaje się dość łatwy 🙂 Muszę wypróbować 🙂

  9. Bardzo lubię ricotte i bardzo lubię sernik, wiec to przepis idealny dla mnie. Przepięknie go sfotografowałaś! Aż chce się jeść, patrząc na te fotki ❤️

  10. Ależ on cudnie wygląda! Muszę zrobić mój jagielnik z dodatkiem jagód 🙂

  11. Rzadko robię serniki, gdyż po prostu ich nie lubię, ale ten Twój chętnie wypróbuję! Wygląda zjawiskowo.

  12. A mam ricottę 😊. Wczoraj kupiłam świeżą na targowisku! Myślę, że taki serniczek będzie dobrze zrobić nawet na jesień tylko dodać jakieś sezonowe owoce jak np. gruszki 😊. Muszę wypróbować 😁

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑