Wigilijny barszcz bez zakwasu

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty nie wiesz, jak ugotować wigilijny barszcz? Już spieszę z pomocą! Jeśli masz zakwas to masz z górki. Barszcz to nic innego, jak bulion warzywny wymieszany z zakwasem. Bulion zagotowujemy i wlewamy do niego zakwas, mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Ważne, żeby nie gotować barszczu z zakwasem – podgrzewamy, nie gotujemy! Dobra, dobra, ale co w przypadku, kiedy nie mamy zakwasu? To mamy problem! A tak serio to nie. Wigilijny barszcz bez zakwasu jest prawie tak samo prosty, jak ten na zakwasie!

Jak zrobić wigilijny barszcz bez zakwasu?

W przeciwieństwie do barszczu na zakwasie będziemy potrzebowali obrać buraki. Bez buraków nie ma barszczu. W związku z tym, że kolację wigilijną jada się wieczorem, polecam zacząć gotować ten wybitny barszcz wigilijny bez zakwasu już rano. Barszcz musi swoje odstać. Dobra, lecimy z przepisem!

wigilijny barszcz bez zakwasu

Składniki (6-8 porcji):

30 g suszonych borowików
po 1 szt – marchew, pietruszka, por
1/2  selera
1 duża cebula lub 2 małe
2 kwaśne jabłka
4-5 dużych buraków (ok. 1 kg)
czosnek 3 ząbki
kilkanaście ziarenek pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
3-4 łyżki octu winnego
majeranek
sól, pieprz

Co robimy?

Borowiki dobrze jest namoczyć na noc. W związku z tym, że są to grzyby z lasu, pamiętajcie, żeby zawsze je najpierw umyć, a namoczyć w kolejnej, czystej wodzie.
Warzywa myjemy, obieramy. Natomiast cebulę w łupinie opalamy lekko na palniku (ewentualnie kroimy na 3-4 plastry i przypiekamy na suchej patelni) i dodajemy do garnka z warzywami. Dodajemy też pieprz (całe ziarenka), ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli, czosnek, 2 kwaśne jabłka (przekrojone i wydrążone, ale ze skórą), namoczone borowiki (plus około 1/2 szklanki wody z moczenia) oraz obrane i starte na grubych oczkach buraki. Można je też cienko pokroić.
Całość zalewamy wodą (około 3,5 l) i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy jeszcze około godziny. Następnie wyłączamy barszcz, doprawiamy octem winnym, majerankiem, ewentualnie solą i zostawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach barszcz przecedzamy, podgrzewamy. Ważne, by go nie zagotować.

Barszcz wigilijny bez zakwasu, barszcz wigilijny z zakwasem…

Ja tam nie spinam się barszczem, Wam też to polecam. Zakwas można zrobić samemu, można kupić. Barszcz można zrobić z kartonu albo torebki i jak Wam taki smakuje to też jest ok. Pamiętajcie, że barszcz nie jest najważniejszym elementem świąt. Bez wątpienia ważniejsze jest to, z kim i w jakiej atmosferze go zjemy. Kończąc, życzę Wam, żebyście mieli super barszcz i super atmosferę przy świątecznym stole.
A ze względu na to, że nie u wszystkich barszcz jest królem świątecznego stołu, za niedługo wrzucę Wam przepis na zupę grzybową. 🙂

wigilijny barszcz bez zakwasu

8 Comments

  1. Marlena H.

    Nigdy nie gotuję barszcz na zakwasie i też jest pyszny. Z resztą mój przepis jest bardzo podobny, choć ostatnio rzadko dodaję do barszczu grzybki. 🙂

    • Magda | Eat Me Drink Me

      O i super! Widzę, że zdania odnośnie zakwasu są podzielone 🙂

  2. Iwona

    Jak ja uwielbiam barszcz z uszkami 🙂 Super przepis. Przyda się 🙂

  3. tarapatka

    W zeszłym roku gotowałam barszcz, wprawdzie nie na zakwasie, ale był naprawdę dobry i wszystkim smakował 😊 Mam nadzieję, że w tym roku będzie tak samo!

  4. TosiMama

    Akurat Boże Narodzenie to ten jedyny moment w roku, kiedy chce mi się bawić w robienie zakwasu na barszcz:)

    • Magda | Eat Me Drink Me

      No to super! 🙂

  5. Irena-Hooltaye w podrozy

    Bardzo ciekawy przepis, ja nie będę miała zakwasu, nie mam czasu na jego zrobienie.
    Chętnie wykorzystam Twój przepis.
    Tylko w święta jem barszcz z uszkami.
    Pozdrawiam 🙂

  6. koza domowa

    Wygląda obłędnie! Na pewno spróbuję go przyrządzić! 🙂 Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑