Ale serio, wegańska carbonara?

Z oryginalną carbonarą, wegańska carbonara ma wspólny jedynie makaron, sól, pieprz i boczek, ale tylko w połowie, bo mój jest wegański. Żółtka nie damy, więc pojawiła się śmietanka sojowa, za którą, w carbonarze, Włosi mogli by się lekko zezłościć. 😁
Ostatnio UE odrzuciła wniosek zakazujący nazywanie wege wyrobów mięsnymi nazwami (typu parówka, kabanos, burger), więc myślę, że za carbonarę nikt się nie obrazi.

wegańska carbonara

Potrzebujemy (na 2 porcje):
200 g makaronu
4 ząbki czosnku
100 g bekonu wegańskiego (z vivery)
250 ml śmietanki sojowej do gotowania
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju do podsmażenia
płatki drożdżowe/ wegański parmezan/ posiekana natka pietruszki do posypania
Makaron gotujemy w dobrze posolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażamy boczek (ja go jeszcze siekam na mniejsze kawałki). Do podsmażonego boczku dodajemy posiekany czosnek, smażymy chwilę, wlewamy śmietankę sojową i redukujemy na średnim ogniu (2-3 minuty). Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i 1-2 łyżkami płatków drożdżowych.
Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem. Można posypać płatkami drożdżowymi, wegańskim parmezanem lub niczym. Ja dodatkowo lubię dać posiekaną natkę.

wegańska carbonara

Wegańska carbonara, a do tego wegański parmezan? Żarty!

Jak zrobić wegański parmezan?
Potrzebujemy:
płatki migdałów
płatki drożdżowe
sól, najlepiej morska i najlepiej w płatkach
maszynka do mielenia i siatka z drobnymi oczkami.
Wszystko mielimy w maszynce do mielenia, na drobnych oczkach. To już! 🙂

wegańska carbonara

W czasach, kiedy jeszcze jadłam mięso, na blogu pojawił się przepis na bardzo pyszną, ale bardzo niepoprawną carbonarę z prawdziwym boczkiem (klik ->link).

Jeśli interesuje Was historia powstania tego wybitnego dzieła kuchni włoskiej to odsyłam Was do internetu, np. do Wiki, gdzie dowiecie się, że ciężko jednoznacznie określić, skąd nazwa i kto wymyślił to danie.