Może się zdarzyć, że ktoś nie lubi uszek do barszczu. No może. Po szybkim przeliczeniu wydaje mi się, że taka osoba pojawia się „one in a million” (jak w piosence Bosson), natomiast trzeba wziąć pod uwagę, że to zawsze aż 38 osób w całym kraju! Z pewnością potrzebujemy więc tutaj przepisu na wegańskie krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do barszczyku!
Krokiety z kapustą i grzybami – tips and tricks
Najważniejsza rzecz – panierka. Jak zweganizować panierkę? Dawno temu opracowałam autorską (według mnie) recepturę, którą oczywiście się zaraz podzielę. [Najlepsza wegańska paniera ever! – tak mógłby brzmieć tytuł posta, catchy. :)]
Kolejną ważną rzeczą jest pyszna kapusta kiszona, nie za kwaśna (odkwasić ją łatwo), nie za słodka (zdarzyło mi się kupić zupełnie nie kwaśną kapuchę, dramat!). Po trzecie – dobre grzybki, dużo grzybków. Prawdopodobnie uda Wam się to zdobyć. Czego więc brakuje? Super cienkich, wielkich naleśników.
Potrzebujemy:
farsz (na 12 sztuk średnio nadzianych lub 6 sztuk mocno nadzianych):
2 cebule
0,5 kg kiszonej kapusty
250 g pieczarek brunatnych
250 g mrożonych podgrzybków
25 g suszonych borowików
sól, pieprz
ciasto (na 6 dużych cienkich naleśników):
200 g mąki
350 ml napoju roślinnego (bez cukru)
2 szczypty soli
szczypta sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy lub blendujemy i smażymy duże, cienkie naleśniki.
Farsz. Grzyby suszone wcześniej moczymy przez kilka godzin, gotujemy przez jakieś 30 minut. Mrożone płuczemy, rozmrażamy.
Kiszoną kapustę gotujemy w wodzie około 45 minut, odcedzamy.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone drobno pieczarki, podsmażamy chwilę. Później dodajemy pokrojone i rozmrożone podgrzybki oraz posiekane borowiki. Znowu chwilę podsmażamy, dodajemy odcedzoną i posiekaną kapustę oraz szklankę wody, w której gotowały się suszone grzyby. Następnie, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, aż cały płyn odparuje.
Ja na każdy naleśnik dałam 2 łyżki farszu, bo lubię cienkie, ale możecie dać 4 łyżki i wtedy wyjdą Wam mocno nadziane.
Wegańska panierka do krokietów
po 2 łyżki mąki – pszennej, kukurydzianej i ryżowej (lub ziemniaczanej)
duża szczypta soli
woda
bułka tarta
Mąki i sól wsypujemy do miski, dodajemy trochę wody i mieszamy (konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto naleśnikowe). Zwinięte krokiety moczymy w cieście i w bułce tartej. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Jeśli nie macie różnych rodzajów mąki – sama pszenna też da radę. 🙂
Dodaj komentarz