Wiecie, że bigos jest dość starą potrawą? Pewnie wiecie. Stwierdzenie „zsiekać na bigos” pojawiło się w pierwszej połowie XVI wieku i odnosiło się do sposobu siekania mięsa.
A wiecie, że pierwsze bigosy nie zawierały kapusty? Były to raczej tłuste, mięsne gulasze. Kapustę do bigosu zaczęto dodawać w XVIII wieku, żeby obniżyć koszt przygotowania potrawy. Wtedy też pojawiło się określenie „bigos z kapustą”. A bigos, który znamy teraz, czyli ze zmienionymi proporcjami (przewaga ilości kapusty nad mięsem) to wiek XIX. Pomimo coraz powszechniejszego kapuścianego bigosu, te typowo mięsne (lub rybne, np. bigos z karpia) pojawiały się w książkach kucharskich nawet w XX wieku. Po tych informacjach wydawać by się mogło, że mój bigos wegetariański to jakiś absurd. 😁

Bigos wegetariański to nadal bigos?

To pytanie samo w sobie nie ma sensu. Nie wiem, ile bigosów jedliście w życiu, ale jestem przekonanan, że jest tu miejsce dla tego bigosiku. Ja jadłam bigos z tyloma rodzajami mięsa, że ojej. W takich kapuścianych konfiguracjach, że ojoj. Nie zawsze smaczniutkich.
Historia bigosu jest na tyle krótka, że wszystkie składniki są tu dozwolone (mają moją aprobatę). A kłótnia o to, czy wegetariański bigos to nadal bigos ma tyle sensu, co kłótnia o to, kto robi najlepsze pierogi. I nie mam na myśli ruskich Waszej mamy czy babci, a wszystkie pierogi świata. To jest dobre pytanie na kolejny post – kto wymyślił pierogi?
Mój przepis to suma tego, co gotowało się u mnie w domu i co lubię teraz, więc bigos jest raczej słodki, na winie i z koncentratem pomidorowym i elo.

bigos wegetariański

Składniki:

2 marchewki
1 cebula
4 łodygi selera naciowego
0,5 kg kapusty kiszonej
mała główka kapusty – około 1 kg
200 g pieczarek
garść suszonych borowików
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
liście laurowe (3-4 szt), ziele angielskie (5-6 szt)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, pieprz ziołowy

Suszone borowiki trzeba kilka godzin wcześniej (lub poprzedniego dnia) zamoczyć w wodzie. [Najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a później zalewamy wodą w misce – pierwsza woda z grzybów jest brudna – piasek itp.]
Marchew, cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę i smażymy w garnku na oleju. Pieczarki podsmażamy na patelni i dodajemy do warzyw w garnku. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą (około 2 szklanki). Dodajemy przepłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, poszatkowaną białą kapustę, pokrojone grzyby (te, które się moczyły) i wodę spod grzybów 1-2 szklanki. Woda powinna przykryć całość. Przykrywamy garnek i gotujemy około godzinę.
Po godzinie dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz dodajemy trochę wody, jeśli jest mało płynu i gotujemy… najlepiej kilka godzin, mieszając co chwilę i dolewając wody, jeśli odparowuje.
Bigos wegetariański, jak każdy inny bigos, jedynie zyskuje przy odgrzewaniu i najlepszy będzie po kilku dniach.

bigos wegetariański

Porady

Nie mam dzisiaj porad, z wyjątkiem tych, co zawsze – żeby poluzować gumę w gaciach. O! I żeby nie spinać się o nazywanie rzeczy i kto gotuje najlepszy bigos. Ja na bank nie gotuję najlepszego bigosu, chociaż właśnie go sobie odgrzewam. Gotowałam go dwa dni temu i powiem Wam, że mój bigos wegetariański pachnie dzisiaj jak niebo. Jest to nawet wegańskie niebo. Chociaż moglibyśmy zrobić pyszniutką zasmażkę na masełku i nie okłamywać ludzi, że bigos jest wegetariański, skoro jest wegański. Ej w ogóle, skąd to się wzięło, że zasmażka jest fuj? Szok! Druga rzecz, o której się mówi, że jest fuj to zaklepa. Zaklepa (nie wiem, czy to się jakoś nazywa po polsku, my tak mówiliśmy w pracy) to woda z mąką. Niewątpliwie mogłabym napisać doktorat o takich smaczkach z kuchni, ale przyleciał do mnie właśnie niebiański zapach wegetariańskiego bigosiku. To znak, że muszę kończyć ten post.

Konkludując, pamiętajcie – bigos gotujemy kilka godzin. Bigos odgrzewany zyskuje, wielokrotnie odgrzewany, zyskuje wielokrotnie! 😁