Wszystkie przepisy, które tu Wam daję są proste! Bułki miały być preclowe, a wyszły bardziej tygrysie, ale efekt podoba mi się na tyle, że na pewno upiekę je znowu. Jedliśmy je dwa dni i drugiego dnia też były ok. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj (na mojewypieki.com są same dobre przepisy!).

prosty przepis na bułki

Prosty przepis na bułki

Wiem, że wszyscy pieką chleby, ale mnie jakoś na razie do nich nie ciągnie (na razie! nie wiem, ile jeszcze posiedzimy w domu). A że skończyło nam się pieczywo, a do sklepu nikomu nie chciało się iść… wpadłam na genialny pomysł upieczenia bułek. I w tym momencie zaczęłam zastanawiać się, dlaczego wcześniej nie piekłam bułek? Nie dość, że proste, to jeszcze i tanie. Nie wymaga to wielkiej wprawy, posiadania niezwykłej wiedzy, a przy okazji zajmuje tak z godzinę, może półtorej. I tak nie mam co robić, więc.

Składniki:

300 ml letniej wody
paczka drożdży suchych (7g)
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
50 g masła (+15 g do smarowania)
550g mąki (ewentualnie 2-3 łyżki do podsypania)
3 łyżki sody oczyszczonej
coś do posypania – sezam, sól, mak
Drożdże, cukier, sól i 200 g mąki mieszam trzepaczką w misce, odstawiam na 10 minut. W międzyczasie roztapiam 50 g masła. Do ciasta dodaję przestudzone masło, resztę mąki i wyrabiam około 8-10 minut (jeśli ciasto się bardzo klei to trzeba podsypać mąką, ale nie dużo). Następnie kulkę ciasta przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto nam już wyrosło, nastawiamy w garnku wodę do zagotowania – u mnie ze 4 litry, rozpuszczamy w niej sodę oczyszczoną. Ciasto wyrabiamy przez chwilę, formujemy okrągłe bułeczki (z tej proporcji wychodzi 10 bułek po około 90 g).

prosty przepis na bułki

Gotowanie i pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułki zanurzamy w gotującej się wodzie na około 30 sekund. Wyciągamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztopionym masłem (posypujemy np. solą lub sezamem) i od razu wrzucamy do pieca.
Moje piekły się około 20 minut.
Chyba jest to ważne, żeby wrzucić od razu do pieca, gdyż druga blacha bułek, która chwilę czekała na blacie była mniej urocza. 🙂
Pierwszy raz robiłam bułki, które się parzy i będę dalej eksplorować ten temat, bo całkiem mi się podoba.

Abstrahując już od tych preclowych bułek, które wyglądają jak tygrysie! Ostatnio czytałam coś na temat chleba „żyrafa” z wrocławskiej piekarni i wydaje mi się, że jednak w Krakowie częściej ten chleb występuje pod nazwą tygrysiego i takie chyba będą moje kolejne bułki, ale czymś je wzbogacę, bo ten przepis jest dość ubogi. Jest dobry, bo to jest moja od dawna wypróbowana proporcja. Zamieniam tylko wodę na mleko, masło na oliwę, mniej soli, więcej cukru, czasem jajo i mamy kilka fajnych wypieków. I to jest świetna baza do dalszych eksperymentów! 🙂

Czy prosty przepis na bułki przekonuje Was do upieczenia własnych bułeczek?

prosty przepis na bułki

prosty przepis na bułki

prosty przepis na bułki