Sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą

Wiele warzyw można spożywać na surowo, jak też w wersji marynowanej — tak jest między innymi z cukinią. W tej formie może przekonać do siebie tych, którzy za nią nie przepadali. Smaczna sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą sprawdzi się na lekką kolację, jak i podawana podczas kameralnych przyjęć.

Dobro płynące z cukinii

Cukinia, nazywana także kabaczkiem, to odmiana dyni, warzywo dostępne w sklepach przez większą część roku, na którą jednak sezon przypada na lato i okres wakacji, kiedy to jest też najczęściej używana w kuchni. Warto na stałe wprowadzić ją do swojej codziennej diety, gdyż stanowi źródło wielu cennych wartości. Przede wszystkim cukinia jest lekkostrawna, dlatego polecana w szczególności osobom odchudzającym się i dzieciom.

W cukinii znaleźć można witaminy takie jak witaminę A, C, K, PP i B1, jak też beta-karoten. Jej spożywanie jest polecane w diecie antyrakowej. Znaleźć w niej można także luteinę i zeaksantynę — barwniki roślinne chroniące siatkówkę oka, zmniejszające ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia powinna być obecna w diecie osób cierpiących na wrzody żołądka, zgagę, nadkwasowość, cukrzyce lub będące w grupie ryzyka — a to na lekkostrawność cukinii i działanie alkalizujące oraz niski indeks glikemiczny. Jej spożycie przekłada się także na wzmocnienie odporności. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana jest także kobietom w ciąży.

Popularne wykorzystanie

Najczęściej w polskiej kuchni cukinię dodaje się do węgierskiego leczo, które sprawdza się jako pełen warzyw, smaczny obiad. Można z niej także przygotować spaghetti będące alternatywną dla makaronu. Także kwiaty cukinii są jadalne, można wykorzystać je w roli dekoracji zup, między innymi kremu z cukinii lub pomidorów, oraz sałatek.

Cukinia jest warzywem, które można swobodnie łączyć z innymi składnikami, by stworzyć omlety na śniadanie, kotlety do domowych burgerów, czy też alternatywę dla placków ziemniaczanych. Rewelacyjnie współgra także z pomidorami oraz serem mozzarella — stworzona z nich sałatka nabierze większego smaku, kiedy wykorzystana zostanie aromatyczna marynowana cukinia. Taki posiłek będzie łatwy w przygotowaniu, a przy tym skutecznie zaspokoi głód.

Składniki:

  • kilka plasterków cukinii marynowanej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • ocet balsamiczny
  • olej z awokado
  • kolorowy pieprz mielony

Przygotowanie

Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na pół.

Ser mozzarella pokroić na plastry.

Na jednym talerzu ułożyć plastry marynowanej cebuli, obok nich pokrojone pomidorki oraz mozzarellę.

Mieszankę polać odrobiną octu balsamicznego i oleju z awokado, oprószyć kolorowym pieprzem.

Dobra rada: sałatka zyska na smaku i wyglądzie, jeżeli na jej składnikach ułoży się liście świeżej bazylii.