Ciasto marchewkowe

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Najlepsze na świecie ciasto marchewkowe! Wyrośnięte, wilgotne, z dużą ilością orzechów i marchewki. Właśnie czytałam  na internecie, że marchwi do deserów (głównie coś a la pudding, głównie w krajach arabskich) używano już w czasach średniowiecza. Zupełnie mnie to nie dziwi, bo jest słodka, więc nadaje się idealnie, a w średniowieczu cukier był dość drogi, więc trzeba było próbować czegoś nowego. Pierwsze przepisy na ciasto marchewkowe pojawiły się we francuskiej książce kucharskiej wydanej w Anglii w 1827 roku, a kolejne – w książkach szwajcarskich i angielskich. W czasie II WŚ ciasto marchewkowe było mega popularne w Wielkiej Brytanii (ze względu na racjonowanie żywności), a w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych w USA. Teraz popularne jest wszędzie.
Przepisów jest co nie miara, a każdy prawie taki sam. Ja robię z takiego przepisu, który akurat mam w pracy, modyfikuję jedynie pod wymiar blachy i własnego widzimisię odnośnie proszku, sody i przyprawek, i ananasów, które wg mnie są zbędne. Nie wiem, po co je dodałam, nie lubię ananasów 🙂

Blacha – ja piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, ale polecam upiec ciasto niższe w większej blaszce. Moje piekło się prawie godzinę :/

Potrzebujemy:

3 duże jaja
110 ml oleju
150 g cukru
150 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja użyłam miksu: kardamon, imbir, gałka, goździki, ziele angielskie)
2 marchewki, obrane i starte na tarce
4 plastry ananasa posiekane
2/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
*opcjonalnie 50-60 ml soku z puszki z ananasów lub zwykłej wody

Ja zawsze miksuję jaja z cukrem i olejem, dodaję wszystkie suche – mąkę, proszek, sodę, przyprawy – miksuję. Jak ciasto jest za gęste to dodaję trochę soku z puszki z ananasów, albo zwykłej wody.
Wrzucam startą na średnich oczkach marchewkę, posiekane orzechy i ananasy, mieszam łyżką i przekładam do wyłożonej papierem blachy. W tortownicy wykładam tylko dno – boków nie ma sensu, bo zapadają się do środka z zapieczonym papierem, wygląda to brzydko. Tu nie jest znaczące, ale jest mega ważne przy biszkoptach, jeśli pieczemy tort. Biszkopt musi być równy, więc nigdy nie wykładamy boków, bo się pozapadają, a jak przykleją się do boków tortownicy to biszkopt będzie równy. Taki offtop. Innym razem zrobię tortowy tutorial. Dzisiaj marchew! Pieczemy ją tak minimum 45 minut w temperaturze 180 st C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upiekło się w środku. Jak klei się do patyka to pieczemy dalej. Sprawdzamy znowu i jak jest suchy to jest ok.

Krem:

100 g miękkiego masła
130 g cukru cukru
10 g cukru waniliowego
250 g serka philadelphia

Cukry miksujemy z masłem na puszysty krem (zawsze tak jest napisane w przepisach, a ja uważam, że to niemożliwe, ale chodzi o to, żeby masło było ubite do tego stopnia, żeby jego kolor zmienił się z żółtego na biały), dodajemy serek i znowu miksujemy chwilę. No i już. Do dekoracji możemy użyć orzechy.

Dlaczego ciasto marchewkowe jest takie dobre?

Jest proste i szybkie w wykonaniu. Mega smaczne. Polecam nawet tym osobom, które twierdzą, że nie potrafią piec 🙂 Jest bardzo na topie. Tak od kilku lat. Jest szybkie. Możemy dorzucić składniki, które lubimy – dowolne orzechy, bakalie, kandyzowane owoce. To jest ciasto dla każdego!
Może być do kawy, może być w formie muffinek albo nawet tortu. Dobre na każdą okazję. 🙂

 

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

10 Comments

  1. Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Sprobuje zrobić go przez weekend :).
    agnesssja.blogspot.com

  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Teraz niestety nie mogę go jeść bo moje dziecię ma alergię na mleko krowie, ale kiedyś się zakładałam. Ja robię z kremem z mascarpone.

  3. Właśnie się zastanawiałam, czy będzie z serkiem Philadelphia. To chyba najlepsza opcja ever <3

  4. Na jesienne wieczory będzie jak znalazł, a wygląda cudownie! 🙂

  5. Jesli polecasz nawet tym, którzy nie potrafią piec to coś dla mnie. Zdjęcia mega smakowite.

  6. Uwielbiam ciasto marchewkowe! W tym roku jeszcze nie robiłam, więc czas nadrobić zaległości 🙂

  7. Znowu takie pyszności! I jak tu wyrzec się słodkości? 😉

  8. Jestem wielką fanką ciasta dyniowego i marchewkowego 🙂 Z takiego przepisu jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję. Mam nadzieję, że wszyscy się będą zajadać 🙂

  9. Piekłąm kiedyś podobe. Pyszne było.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑