Filet z kurczaka w sosie sojowym z makaronem ryżowym

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Tak, dokładnie. Filet z kurczaka w sosie sojowym z makaronem ryżowym z tapioką i zielona herbatą (przeciekawy makaron) i sałatką z marchewki i ogórka z czarnym sezamem. To właśnie zjadłam na obiad, który był również moim śniadaniem. Po pracującym weekendzie ciężko było mi dzisiaj wstać, pójść na zakupy i zrobić śniadanie, więc zjadłam obiad. Dużo czasu nie poświęciłam na gotowanie, bo jest to mega szybka opcja. Najwięcej czasu zajęło mi pokrojenie ogórka i marchewki za sałatkę. Jeśli więc chcecie jeszcze bardziej oszczędzić na czasie – marchewkę zetrzyjcie na tarce, a ogórka pokrójcie na większe kawałki.

Na 2 porcje potrzebujemy:
2 filety z kurczaka po 150g
1 marchewka
1 ogórek szklarniowy
1 mała papryczka chili
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
100g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz

Filety obsmażamy na patelni z dwóch stron. Wlewamy na patelnię sos sojowy, ocet balsamiczny, wodę, dodajemy też cukier i zmiażdżony czosnek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu po kilka minut z jednej i z drugiej strony.
Marchewkę obrać i zestrugać obieraczką, pociąć na paski (nożem ciężko byłoby to zrobić; są specjalne obieraczki, które strugają paski, można też to zrobić na mandolinie do warzyw, jeżeli ktoś posiada), ogórka także pokroić na cienkie paski, chili pokroić drobno, dodać sól, pieprz, czarny sezam oraz łyżkę oliwy, wymieszać.
Makaron ryżowy zrobić według instrukcji na opakowaniu, po odsączeniu wymieszać z łyżką oliwy, żeby się nie skleił. Wyłożyć na talerz, położyć na nim kurczaka, posypać białym sezamem. Jeśli sos z patelni jest rzadki – możemy go chwilę redukować i poleć nim kurczaka.

Filet z kurczaka w sosie sojowym z makaronem ryżowym to dobra opcja na szybki obiad czy kolację (jest całkiem fit). Jest to także fajna propozycja na obiad do pracy – nie zajmuje dużo czasu, więc możemy przygotować ją rano. Jeżeli nie mamy zielonego makaronu z tapioką, możemy użyć zwykłego ryżego albo nawet ryżu. Makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą ma przeciekawy delikatny smak herbaty – nie sądziłam, że będzie wyczuwalny, a jednak. Myślę, że będzie fajny do sałatek – niedługo postaram się coś zrobić. Stay tuned! 🙂

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

2 Comments

  1. Uwielbiam te twoje przepisy, są takie cudowne. Mam ogromną ochotę zjeść właśnie coś takiego azjatyckiego.

  2. Uwielbiam sos sojowy i mogłabym go dawać do wszystkiego 🙂 A danie wygląda bosko!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑