Quesadilla z kurczakiem i guacamole

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Quesadilla z kurczakiem i guacamole to fajna opcja na obiad czy lunch do pracy – szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Ja użyłam sera mimolette, który ma ciekawy kolor, delikatny smak i świetnie się roztapia, a to kluczowe w quesadilli. Meksykańskie quesadillas robi się z przeróżnymi farszami, mięsnymi i warzywnymi, często w farszu występują ziemniaki. Pomiędzy dwie tortille wkłada się farsz i (dobrze topiący się) ser, a następnie umieszcza w piecu do zapieczenia/zgrillowania. Ja swoją robiłam na patelni grillowej i też polecam ten sposób.

Potrzebujemy (2 porcje):
2 tortille pszenne lub kukurydziane
1 pierś z kurczaka pojedyncza
100g sera mimolette
1 pomidor
garść świeżej kolendry
3 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka, zmielony kumin (lub inne dowolne przyprawy do zamarynowania kurczaka)

Kurczaka kroimy na kawałki, marynujemy w oleju i przyprawach, smażymy na patelni. Pomidora kroimy na plastry. Przepis na guacamole podawałam ->  TUTAJ
Tortille będziemy składać na pół, więc na jednej połówce ułożyłam ser, kurczak, guacamole, plastry pomidora, trochę świeżej kolendry i znowu warstwa sera. Łatwiej w ten sposób było mi obrócić tortille na patelni grillowej. Jeśli zamierzamy zapiekać ją w piecu to możemy składniki ułożyć na jednej tortilli i przykryć ją drugą. Na patelni grillowałam do rozpuszczenia się sera – dwie, trzy minuty na małym ogniu z każdej strony.

Dawno temu zbierałam się, żeby zrobić quesadillę z kurczakiem na bogato, a może raczej normalnie (?). Jakiś czas temu jedna z sieciówek fastfoodowych wprowadziła coś podobnego, co nazywało się quritto (?) i to było jedno z największych rozczarowań mojego życia. Zdjęcie nie miało nic wspólnego z rzeczywistością. Dramat. Rozpacz. W tej samej sieciówce spotkała mnie inna przykrość, która nazywała się megapocket (?), bardzo mini, bardzo bardzo…
Ale wy już znacie mój przepis i nie musicie jeść na mieście, bo nikt wam tego lepiej nie zrobi. Trust me! I’m an eater. Pozdro600! 🙂

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

13 Comments

  1. To są te chwile, w których żałuję swojego weganizmu haha :D! Pyszności na tych zdjęciach!

    • Magda z Eat Me Drink Me

      23 marca 2017 at 16:26

      zdarza mi się robić wyłącznie roślinne quesadillę, ale bez sera to nie to samo 🙂
      może spróbuję kiedyś z serem z ziemniaka, podobno bardzo ok 🙂

  2. Uwielbiam quesadillas. Ostatnio robiłam je z krewetkami, ale dzięki Tobie naszła mnie pokusa na quesadillas z kurczakiem. Chętnie wykorzystam Twój przepis 🙂

  3. Jak z guacamole to ja z chęcią, jak ja je uwielbiam na śniadanie, obiad i kolację 🙂

  4. Cudownie to wygląda! A czym można zastąpić ten ser? Nie widziałam go wcześniej w sklepie.

  5. No ja qurrito sama robię i nie ma porównania z tym co kfc podaje za spory hajs 😀

  6. Uwielbiam Quesadille :). Oczywiście bardziej odpowiada mi wersja wegetariańska, ale czasem i sięgnę po taką z kurczakiem.

  7. Fajne danie i super, że można zabrać ze sobą 🙂

  8. Zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie na sam widok:-) Serek mimolette – co to za serek, bo szczerze mówiąc nie wiem?

  9. ALE PYCHA! Moze dlatego ze jestem glodna, to wyglada mi to tak smacznie,a moze po prostu takie jest… Koniecznie musze sprobowac! Dzis cos zjem na szybko ale w tym tygodniu chyba zrobie cos takiego :O bo w sumie nie wydaje sie trudne

    Ola Brzeska blog
    INSTAGRAM

  10. Nigdy sama nie robiłam, ale widzę jakie to łatwe. Koniecznie muszę zrobić 🙂

  11. Uwielbiam meksykańską kuchnię! I dobrze zrobione guacamole. Twoje danie prezentuje się wyśmienicie 😊

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑