Guacamole (Magdalena Quesadilla Sanchez poleca)

Guacamole to salsa z awokado z różnymi gadżetami. Gdybym kiedyś musiała zostać weganką to żywiłabym się wyłącznie guacamole! Najważniejsze jest awokado – musi być dojrzałe. Dojrzałe awokado jest miękkie i ma ładny zielony kolor w środku. Twarde nie będzie pyszne. Ja najczęściej kupuję odmianę Hass (charakteryzuje ją ciemnozielona lub brązowa, chropowata skórka). Zazwyczaj jest już gotowe do spożycia w przeciwieństwie do tych z gładką skórką. Odmian awokado jest co najmniej 118, a w polskich sklepach można spotkać trzy, może cztery – i jest to chyba jeden z nielicznych powodów (wg mnie ofc), aby wybrać się na wycieczkę do Meksyku, choć nie wątpię, że to piękny kraj (pozostałe powody – dla ciekawskich – na końcu wpisu).

Aby zrobić najpyszniejsze guacamole będziemy potrzebować:
2 piękne awokado
1 cebulkę szalotkę
1 ząb czosnku
1/2 limonki
garść świeżej kolendry
1 pomidor
chili (miałam giganta kilkanaście cm to dałam pół)
świeżo zmielony pieprz, sól morska

Cebulę siekam turbo drobno, czosnek miażdżę i siekam – wrzucam to w moździerz, dodaję sól morską, pieprz grubo zmielony, chili posiekane drobno i trochę ucieram. Miąższ z awokado wrzucam do miski i miażdżę widelcem, dodaję gadżety z moździerza. Pomidora sparzam we wrzątku, ściągam skórkę, wyrzucam pestki i kroję w drobną kostkę, mieszam z awokado. Kolendrę siekam i też dodaję, wyciskam sok z połowy limonki, mieszam i to chyba już.

A. To są pozostałe powody, dla których mogłabym się teleportować do Mexico, nawet zaraz:
* Chili con carne
* Churros
* Burrito, Quesadilla, Tacosy
* Teeeeequila!

Uwielbiam słowo quesadilla! Jeśli kiedyś będę miała więcej czasu to zmienię nazwę bloga. Magdalena Quesadilla Sanchez, zainspirował mnie Wojtek Modest Amaro, chociaż uważam, że Quesadilla lepiej brzmi. Super pomysł, prawda?
Pozdrawiam
Magda Sanchez 🙂

 

 

6 Comments

  1. Uwielbiam guacamole, ale nigdy nie dodawałam kolendry 🙂 Muszę spróbować, czuję, że będzie pasować idealnie!

    • Magda z Eat Me Drink Me

      23 lutego 2017 at 22:25

      nie każdy toleruje kolendrę, ale ja bardzo lubię, więc jak najbardziej polecam z! 🙂

  2. nigdy nie jadłem ale coś czuje, że posmakowałoby mi 🙂

  3. Uwielbiam guacamole i w ogóle awokado! Mogłabym jeść niemal codziennie 🙂
    Twoje guacamole wygląda przepięknie 🙂

  4. Smacznie i zdrowo wygląda. I bez przechodzenia na weganizm chętnie spróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2020 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑