Krem z dyni na mleku kokosowym z curry

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Zima już powoli się kończy, ale mi nadal jest za zimno i rozgrzewam się pikantnym kremem z dyni.
Nie mam trochę pomysłu na ten wstęp. No, jakie są dynie to każdy wie. Ja najbardziej lubię piżmową (butternut squash), ale akurat w sklepie trafiłam na dyńkę odmiany Jarrahdale (pochodzi z Nowej Zelandii, ale coraz częściej widzę ją w sklepach) – ma zielonoszarą skórkę i intensywnie pomarańczowy miąższ. Nie jest bardzo wodnista, więc będzie świetnie nadawać się na puree, do pieczenia, do pumpkin pie’a :). No i oczywiście na zupę – gęsty, aksamitny, treściwy krem!

Będziemy potrzebować:
2 marchewki
1 pietruszkę
1/2 pora
1kg dyni
4 cm świeżego imbiru
2 szklanki bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry

Marchewkę, pietruszkę, pora i imbir, obrać, umyć, posiekać drobno, wrzucić do garnka i przesmażyć na odrobinie oleju. Dynię obrać, łyżką wyskrobać nasiona, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, wlać bulion warzywny i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i pastę curry, ewentualnie sól, pieprz, jeśli jest niedoprawiona. Wystudzić (ostrze blendera nie lubi gorących zup), zblendować i mamy zupę. Dorzućmy natkę pietruszki, oliwę, trochę pestek i będzie pysznie, jeszcze pyszniej! 🙂

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

17 Comments

  1. Kocham zupę dyniową na mleku kokosowym. Te dwa składniki pasują do siebie bardzo.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Zdecydowani nie mamy sezonu dyniowego ale ta zupa zapowiada się obłędnie 🙂

    • Magda z Eat Me Drink Me

      21 lutego 2017 at 13:23

      Zupa jest pyszna, a sklepach jeszcze można spotkać różne odmiany dyń. Piżmowa np. jest dostępna przez cały rok 🙂

  3. Wszystko co z dynią uwielbiam 🙂 Z mlekiem kokosowym tworzy bardzo pyszną kompozycję. Jedynie ten imbir mi nie pasuje

  4. Ja pizmowa dopiero odkryłam i pokochałam od pierwszego zjedzenia. Pół juz zjedzone, na drugiej pół szukałam inspiracji i mam-dziękuję.

  5. Uwielbiam zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Nie próbowałam jeszcze z pastą curry, więc zapisuję na przyszłość 🙂

  6. Och!Wychowanie

    21 lutego 2017 at 15:50

    Lubię zupę dyniową, zatem na pewno przepis wypróbuję, dzięki 🙂

  7. Pikantna zupa jest idealna na taką pogodę jak teraz – pozimowa plucha z deszczem i wiatrem brrr!

  8. Wygląda pysznie! Muszę spróbować 🙂

  9. Lubię dynie i dyniowe zupy.
    Twoja prezentuje się bardzo smakowicie!

  10. Wygląda bardzo apetycznie, Ja jakoś nie przrpadam, próbowałam zrobić wiele razy krem z dyni i jakoś chyba mi nie wychodzi bo smak nie ten co jak jadłam w restauracji
    Ale wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam,
    Agnieszka

  11. Ja zupy na mleku kokosywm nie robiłam, ale wypróbuje ten przepis bo zdjęcie wygląda pysznie.

  12. Krem z dyni to absolutnie krol wsrod zup. Uwielbiam pod kazda postacia, a szczegolnie gdy jest nieco pikantna, rozgrzewajaca, z charakterem!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑