Warzywne ragu (ragoût). Najlepszy przepis ever!

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

A wyjaśnienie „dlaczego?” jest długie i nieciekawe. Zacznijmy od nazwy. Ragoût to potrawa, mięsna lub warzywna, może być dodatkiem albo samodzielnym daniem, zależnie od rodzaju. Ważne jest uzyskanie odpowiedniego smaku, musi być esencjonalny, wyrazisty. Uzyskamy to dzięki wywarowi (mięsnemu lub warzywnemu), dodaniu warzyw korzeniowych lub ziół. Bardzo często jemy ragu, bo są świetne i pewnie każda europejska kuchnia ma swoje (nie wiem, wszystkich nie znam :). My mamy bigos, Węgrzy mają leczo, Włosi – ragù alla napoletana lub bolońskie, Francuzi mają najlepiej, bo mają ratatouille’a (prze-prze-przedobry!), Meksykanie stworzyli chili con carne, po niemiecku pojawi się eintopf, a po angielsku stew, po polsku… gulasz? Nie wiem, czy da się dokładnie to przełożyć na język polski, bo stew będzie gulaszowy, ale boloński to już jest mięsny sos. Nazwa nie jest ważna. Istotą jest smak, który musi być intensywny!
Przyszła zima, więc wszystkie rozgrzewające, dobrze doprawione jednogarnki są mile widziane.
Do sedna! Moje ragu to przepis najlepszy  (no idealny!), bo jest bazowy i uniwersalny. Można go zmodyfikować na wiele sposobów. Możemy dodać mięso i zrobić lasagne, chili, albo fajną zapiekankę. Możemy upiec rybę, ugotować ryż i mamy szybki obiad. Dobrze jest zrobić większą ilość, wyporcjować, zamrozić i używać do wszystkiego!warzywne-ragu-na-czerwonym-winie-2

Będziemy potrzebować (na 5-6 porcji):
3 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
3 marchewki
1/2 dużego selera lub 1 mały
1/2 pora, drobno posiekanego
2 ząbki czosnku
200 g passaty pomidorowej
1 puszka pomidorów całych, bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wywaru warzywnego
200 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
sól, świeżo zmielony pieprz, świeży rozmaryn (2 gałązki)
olej lub oliwa do podsmażenia warzyw

Cebulę należy zeszklić na oleju, dodać pora, obrane i starte na tarce (na grubych oczkach) marchewki i korzeń selera. Przesmażyć kilka minut, dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, passatę, pomidory (posiekać po wyjęciu z puszki) i koncentrat oraz wino. Dusić do momentu, aż wino trochę odparuje, dodać bulion i redukować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ragu powinno mieć konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem, świeżym rozmarynem. Możemy dodać trochę chili, jeśli lubimy ostre jedzenie, możemy dodać inne zioła. Zachęcam i polecam!

warzywne-ragu-na-czerwonym-winie-1
To jest jeden z takich przepisów, które polecam wszystkim, a szczególnie osobom początkującym w kuchni, bo jest łatwy, a na jego bazie można zrobić (zależnie od dodatków) kilkanaście prostych sosów do makaronu, zapiekanki, chili con carne i wiele innych. Jeśli jesteście wege to przesmażcie cukinię, paprykę lub pieczarki, dodajcie do sosu, zjedzcie z ugotowanym ryżem lub makaronem. Najszybszy obiad ever. Ale ragu zróbcie wcześniej! 🙂

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

3 Comments

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Super! Pycha!

  3. brzmi bardzo ciekawie 😀 takie coś na czarną godzinę ;D wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑