Sałatka z grillowaną brzoskwinią i fetą

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Nie jestem fanką sałat. Mogę nawet powiedzieć, że nie lubię ich jeść. Z tej okazji zaczynam na blogu nową serię przepisów: SAŁATKI! O tak! Takie z sałatami, na ogół. Staram się nie jeść… źle (?) ostatnio (chciałam napisać, że staram się jeść zdrowo, ale uważam takie stwierdzenie za absurd, bo trudno określić, co jest zdrowe, a co nie). Unikam pieczywa, mięso bardzo ograniczam, tłuszcz ograniczam. Większość produktów jest zdrowa* i ma składniki, których nasz organizm potrzebuje, więc można jeść prawie wszystko, ale ważne są proporcje i jakość produktów. Myślę, że nasze żołądki będą szczęśliwe, jeśli trafią do nich duże ilości warzyw (najlepiej surowych), spore ilości owoców, kasze, chude mięso (wołowinka i koko, ale uważajcie na pompowane antybiotykami kurczaki, które niestety są  sprzedawane w większości sklepów -> łatwo jest takiego kurczaka odróżnić od zdrowego, piersi podczas smażenia kurczą się czasem nawet o 50%, gdyż ucieka z nich woda. W zasadzie to lepiej nie jeść mięsa w ogóle.), nabiał, bakalie i inne superfoods.
Dzisiaj zrobiłam sałatkę z brzoskwinią i borówkami, lubię owoce w sałatkach, w sumie to tyle wstępu.

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i fetą (1)

Jeśli chcecie zrobić taką samą sałatkę, to jest to niemożliwe (ta sałata nie może być zjedzona ponownie, bo już się trawi hehe, ale żart!), ale możecie zrobić podobną i wtedy potrzebujecie:
1/4 główki sałaty dębowej
1/2 brzoskwini
2 garści borówek amerykańskich
garść roszponki
ze 30g fety (takiej twardej, nie ściemnionej) lub sera bałkańskiego
kilka gałązek oregano
pestki słoneczniki
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatę należy umyć (to jest turboważne! W UK niedawno zmarło kilka osób po zjedzeniu nieumytej sałaty, bakterie kałowe, te sprawy) i osuszyć, owoce też. Brzoskwinię zgrillować, przełożyć na blachę do pieczenia, położyć na niej pokruszoną fetę i zapiec w piekarniku. Sałaty ułożyć w misce. W małej miseczce lub szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz, polać sałatę. Przełożyć na nią brzoskwinię z piekarnika, posypać jagodami i pestkami słonecznika. Smacznego!

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i fetą (2)

 

*chciałam tylko powiedzieć, że większość produktów nie jest zdrowa, kiedy jemy ich za dużo, albo są źle połączone z innymi. Pozdro!

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

1 Comment

  1. Wygląda wręcz cudownie. Koniecznie muszę wypróbować.
    Zapraszam do siebie. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Eat Me Drink Me

Theme by Anders NorenUp ↑