Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Nie wiem, czy nadałam odpowiednią nazwę temu przepisowi, bo to raczej blondie z kawałkami gorzkiej czekolady i herbatą matcha. A może po prostu ciasto czekoladowe? 🙂 Jest bardzo przyjemne dzięki białej czekoladzie, nawet lekko czerstwe jest bardzo ok. Lubię matchę, bo ma fajny smak i kolor (huehue), przyjemna na zimno i gorąco, deserom nadaje piękny kolor. Warto ją pić w dużej ilości. Nie jestem znawcą, ale ponoć cena zazwyczaj stanowi o jej jakości, więc lepiej nie wybierać tej najtańszej. Dobra matcha ma intensywny jasnozielony kolor.
matcha brownie blondie
Do ciasta będziemy potrzebować (proporcje na małą tortownicę):
100 g białej czekolady
100 g cukru
80 g miękkiego masła
2 jaja
4 łyżeczki matchy
70 g mąki
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cukier i masło ubić mikserem, dodać jaja, matchę, mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Wmieszać kawałki gorzkiej czekolady. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180oC około 25 minut. Bon appetit!

matcha brownie blondie

 

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone