Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Bardzo lubię granolę i polecam wszystkim zrobienie własnej. W ten sposób można łatwo pozbyć się wszystkich zalegających w domu bakalii. Dzisiaj wrzucam przepis na granolę z kokosem, ananasem i czekoladą. Miała być z płatkami kokosa, ale nigdzie ich nie dostałam. Niedługo zupdejtuje ten wpis.
domowa granola z kokosem i czekoladą
Będziemy potrzebować:
200 g płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju kokosowego
1 jabłko
100 g ananasa suszonego kandyzowanego
50 g wiórek kokosowych
90 g gorzkiej czekolady

Płatki owsiane, miód, cukier, sezam, olej kokosowy wrzucamy do miski, dodajemy obrane ze skórki i starte na drobnych oczkach jabłko, dokładnie rozcieramy w palcach, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły, wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 160-170 oC. Granolę należy suszyć 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ananasa i włożyć do piekarnika jeszcze na 5-10 minut do lekkiego zbrązowienia wiórek. Do wystudzonej granoli dodać posiekaną czekoladę.

domowa granola z kokosem i czekoladą

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone