Na przebudzenie – zielony koktajl

Wiele osób za sposób na poranne pobudzenie uznaje wypicie filiżanki kawy, jednak nie każdemu ona służy i nie każdy lubi jej gorzki smak. Dodatkowo wolą zacząć dzień, dostarczając sobie cennych składników odżywczych — dla nich rozwiązaniem jest właśnie odpowiedni napój stworzony z zielonych składników. Przygotuj zielony koktajl na przebudzenie i powitaj z energią nowy dzień.

Zdrowie. Dla przebudzenia i zdrowia

By skutecznie się rozbudzić i natchnąć organizm do działania, należy mu w tym pomóc poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości cukru dla wyzwolenia energii. Jednak by nie był to tylko krótki wystrzał, dostarczone węglowodany powinny być tymi złożonymi, a te zawarte są między innymi w owocach i warzywach.

Przykładem zielonego warzywa, z którego warto przygotować pobudzający napój, jest zielony ogórek — składa się w głównej mierze z wody, jednak znajdują się w nim również witaminy A, C, E i K, błonnik, kwas foliowy, pierwiastki jak wapń, żelazo i magnez. Ma działanie moczopędne, niski indeks glikemiczny, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Innymi zielonymi produktami wartymi uwagi przy przygotowaniu pobudzającego koktajlu są koperek, pietruszka i mięta. Koperek to źródło witaminy C, zawarte w nim olejki eteryczne wspomagają proces trawienia i przyswajania pokarmów. Pietruszka poza witaminami i pierwiastkami dostarcza także flawonoidy i aminokwasy, wspomaga oczyszczanie nerek i dróg moczowych, przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu, wpływa na poprawę wzroku. Mięta jest bogata w białko, poza wspomaganiem trawienia pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit.

Do tego napoju dodaje się również pestki dyni — źródło zdrowych tłuszczy, witamin z grupy B, magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Ich spożywanie wpływa korzystnie na włosy, skórę oraz paznokcie. Do tego dobrze wpływają na koncentrację, dlatego polecane są w diecie osób uczących się w okresie wzmożonej nauki oraz egzaminów.

Dodatek białka

Najważniejszym składnikiem odżywczym dla ludzkiego ciała jest białko — podstawowy budulec kości, bez którego układ kostny nie jest w stanie odpowiednio działać. Białko spotkać można w mięsie i w nabiale, także w kefirze lub maślance, które dodaje się do pobudzającego koktajlu. Wystarczy dodać jedną szklankę do tego prostego w przygotowaniu napoju, by zapewnić sobie dobrą dawkę każdego dnia.

Składniki:

  • 2 łyżki pestek dyni
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka gałązek świeżej natki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • spora garść kiełków rzodkiewki lub lucerny
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 250 ml maślanki lub kefiru

Przygotowanie

Zblendować razem pestki dyni i zioła, dodać obranego ogórka, sok z cytryny, kiełki rzodkiewki i maślankę lub kefir, doprawić do smaku. Zblendować całość na gładki mus.