Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Full english breakfast to śniadanie, którego historia sięga aż XIII wieku, jednak jego rozkwit i największa popularność przypadają na okres epoki wiktoriańskiej. Był to posiłek ludzi zamożnych, którzy uważali, że zjedzenie tradycyjnego śniadania jest najbardziej cywilizowanym sposobem na rozpoczęcie nowego dnia. W ich przypadku było to dość eleganckie i wyrafinowane doświadczenie.
Drugą grupą społeczną zaczynającą dzień od full english była znacznie biedniejsza klasa robotnicza (tak, to wtedy była rewolucja przemysłowa, a robotników wielu), której nie stać było zjedzenie kilku posiłków w ciągu dnia. Wcześnie rano musieli zjeść coś, co dostarczy im energii na cały dzień pracy. I tak powstała kaloryczna bomba tłuszczowa – smażone kiełbaski, smażony bekon, smażone jaja, smażone grzyby, fasola, a nawet chleb i pomidor. Wszystko smażone i wszystko pyszne!
A dzisiaj śniadanie angielskie je się na całym świecie! Najbardziej popularne jest nadal w Wielkiej Brytanii i w zależności od regionu w jego skład mogą wchodzić także: black lub white pudding, hash brown (takie placki ziemniaczane), smażone ziemniaki, haggis (szkocki przysmak :)) i in. Większość hoteli na świecie, oprócz śniadania kontynentalnego, ma w swojej ofercie angielskie. Stwierdzam zatem, że jego popularność jest ogromna. I zapewne, nie wszędzie smakuje dokładnie, jak w Anglii czy Szkocji, ale nadal jest tłuste i dodaje krzepy na cały dzień!

IMG_1744

śniadanie angielskie po polsku

A, zapomniałam napisać na początku, to jest bardziej wpis ciekawostka, niż przepis, ale powiem coś o składnikach.
Bekon.
W Polsce mamy boczek i do tego niezbyt dużo rodzajów do wyboru. W sklepie najczęściej jest wędzony i wędzony parzony, czasami można spotkać begijski, włoski i takie tam. Anglicy używają czegoś, co nazywa się back bacon i jest to taka trochę polędwica z tłuszczykiem. Niewędzona! Taki nasz boczek można zrobić w piekarniku lub na patelni.
Kiełbaski
W Wielkiej Brytanii można kupić ponad 400 rodzajów kiełbasek, chyba my aż tyle nie mamy. Angielskie kiełbaski najbardziej przypominają naszą białą surową kiełbasę. Ostatnio w sklepach można nawet kupić (może wcześniej też były, ale nie widziałam) takie mini białe kiełbaski, idealne do tego śniadania. Są parzone, ale ja je najpierw chwilę gotuję, a później podsmażam.
Jajka
Jakie są jajka, każdy widzi. Jak zrobić idealne jajko sadzone? Dużo oleju/oliwy, wbić jajko na nierozgrzaną patelnię i smażyć powoli na małym ogniu. Można podlewać białko nagrzanym tłuszczem z patelni. Chodzi o to, żeby białko było ścięte, ale nie brązowe na bokach, a żółtko płynne. Proste!
Pomidor, pieczarki
Pół pomidora smażymy na patelni razem z kiełbaskami i pieczarkami, delikatnie solimy, pieprzymy. Burżuazyjne wersje full english zawierają grzyby leśne, pieczarki są popularne tylko ze względu na cenę i dostępność.
Fasolka
Trudno jest zrobić pyszną fasolkę(ja nie lubię fasoli, to może dlatego? hmm), ale jest sporo fajnych przepisów, np. Gordona Ramsaya z sosem Worcester, zresztą mam wrażenia, ze Anglicy wszędzie dodają ten sos. Jest ok, ale bez przesady. Jeśli jesteśmy leniuszkami to możemy kupić fasolkę w sklepie, w puszce w sosie pomidorowym, są nawet różne wariacje. Czasami smakuje lepiej niż gotowana w domu. A jeśli jednak chcemy zrobić sami to najprościej będzie namoczyć fasolę na noc lub nawet dobę, ugotować. Zrobić sos pomidorowy (pomidory z puszki posiekać, smażyć aż się trochę zredukują i nie będą takie wodniste, dodać 1 łyżkę cukru (kwaśne są!), sól, pieprz, zioła, na koniec łyżkę masła, wymieszać z fasolką i da się zjeść. Jak będę miała czas to zrobię jakiś spoko przepis.
Do picia
Standardowo podaje się kawę lub herbatę i sok pomarańczowy.

image003

I to by chyba było na tyle. Fajnie jest zjeść takie śniadanie w weekend, kiedy mamy trochę więcej czasu z rana. Dobre jest przed ciężkim dniem, przed zakupami, albo na kaca. Dobre na smutki i na wesoło. Zawsze na propsie!

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone