Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Bardzo lubię zupy krem, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie trzeba też zbyt starannie kroić warzyw, by na talerzu wyglądały efektownie.
Są sycące i idealne na tę dziwną porę roku.

as

Krem z białych warzyw z czipsem z boczku

Składniki:
1 cebula
1 duży ziemniak
pół pora (ta biała część)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 kalafior
1,5 l bulionu warzywnego
150 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

Cebulę, czosnek i pora siekam i wrzucam do garnka, ziemniaka obieram, kroję w kostkę i wszystko przesmażam na oliwie przez kilka minut (na małym ogniu, żeby nic się nie przypaliło). Zalewam bulionem, gotuję warzywa do miękkości, dodaję podzielonego na kawałki kalafiora i śmietankę. Gotuję kolejne kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Blenduję i zjadam! 🙂

aws

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone