Bardzo lubię zupy krem, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie trzeba też zbyt starannie kroić warzyw, by na talerzu wyglądały efektownie.
Są sycące i idealne na tę dziwną porę roku.

as

Krem z białych warzyw z czipsem z boczku

Składniki:
1 cebula
1 duży ziemniak
pół pora (ta biała część)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 kalafior
1,5 l bulionu warzywnego
150 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

Cebulę, czosnek i pora siekam i wrzucam do garnka, ziemniaka obieram, kroję w kostkę i wszystko przesmażam na oliwie przez kilka minut (na małym ogniu, żeby nic się nie przypaliło). Zalewam bulionem, gotuję warzywa do miękkości, dodaję podzielonego na kawałki kalafiora i śmietankę. Gotuję kolejne kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Blenduję i zjadam! 🙂

aws