Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

W 2012 roku kanapka BLT została wybrana ulubioną kanapką Brytyjczyków. Połączenie bekonu, chrupiącej sałaty i pomidorów zepchnęło na drugie miejsce pastę jajeczną z rzeżuchą. Trzecie miejsce zajął kurczak z bekonem, tak by the way.

Kanapka BLT – skąd nazwa?

BLT jest szczególnie popularna w krajach anglosaskich, a jej nazwa to pierwsze litery głównych składników: bekonu, sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Do tego dodajmy tylko pieczywo i porządną łyżkę majonezu! Ważne, żeby składniki były dobrej jakości, wtedy kanapka będzie najpyszniejsza!

1

Potrzebujemy:
2 kromki lekko opieczonego chleba tostowego lub ulubione pieczywo 🙂
5-6 plastrów boczku
2 plastry dojrzałego pomidora
1 duży liść sałaty
1 łyżka majonezu (ja jestem uzależniona od majonezu, więc u mnie 2 łyżki, duże!)

Boczek układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do wytopienia tłuszczu (można też zrobić na patelni).
Kromki chleba smarujemy majonezem, pomiędzy nie wkładamy boczek, sałatę i pomidora, ściskamy kanapkę i jemy ze smakiem! 🙂

2

Najlepszy z pieca będzie boczek wędzony, nieparzony. Nic nie przebije tego smaku, ale jeśli mamy pod ręką tylko patelnię to łatwiej wytopimy boczek parzony.

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone