W 2012 roku kanapka BLT została wybrana ulubioną kanapką Brytyjczyków. Połączenie bekonu, chrupiącej sałaty i pomidorów zepchnęło na drugie miejsce pastę jajeczną z rzeżuchą. Trzecie miejsce zajął kurczak z bekonem, tak by the way.

Kanapka BLT – skąd nazwa?

BLT jest szczególnie popularna w krajach anglosaskich, a jej nazwa to pierwsze litery głównych składników: bekonu, sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Do tego dodajmy tylko pieczywo i porządną łyżkę majonezu! Ważne, żeby składniki były dobrej jakości, wtedy kanapka będzie najpyszniejsza!

1

Potrzebujemy:
2 kromki lekko opieczonego chleba tostowego lub ulubione pieczywo 🙂
5-6 plastrów boczku
2 plastry dojrzałego pomidora
1 duży liść sałaty
1 łyżka majonezu (ja jestem uzależniona od majonezu, więc u mnie 2 łyżki, duże!)

Boczek układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do wytopienia tłuszczu (można też zrobić na patelni).
Kromki chleba smarujemy majonezem, pomiędzy nie wkładamy boczek, sałatę i pomidora, ściskamy kanapkę i jemy ze smakiem! 🙂

2

Najlepszy z pieca będzie boczek wędzony, nieparzony. Nic nie przebije tego smaku, ale jeśli mamy pod ręką tylko patelnię to łatwiej wytopimy boczek parzony.