Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone
grecka google

sałatka grecka z…

Odpowiem na to zapytanie. Z powyższych – tylko z serem feta.
Lubimy chyba ulepszać kuchnię innych krajów, ponieważ sałatka grecka w Polsce jest prawie zawsze robiona z sałatą, czego nie ma w klasycznej wersji. Dodajemy kolorowe papryki, kukurydzę, kurczaka i dalej twierdzimy, że grecka. Gdybym była Grekiem to byłoby mi przykro.
Jak my, jako naród (uuu wielkie słowo!), czulibyśmy się, gdyby robiono pierogi ruskie z batatami, bo przecież ziemniak to ziemniak. Co z tego, że słodki? 🙂 

Dobra, koniec żartów! Kto jadł sałatę, ten jadł będzie, a ja przedstawię kilka faktów.
1. Pomidor i ogórek powinny być pokrojone w duże kawałki.
2. Fetę kładzie się na górze, nie jakieś kosteczki, najlepiej cały plaster lub kilka większych kawałków.
3. Sałatka przed podaniem powinna być dobrze wymieszana – smaki się mieszają i jest pysznie (tak, wiem, ja tego nie zrobiłam, bo chciałam mieć „czyste” zdjęcie).
4. (!) Żadnej sałaty.
5. Do sałatki można podać chleb (np. grzanki), nie pitę.

horiatiki

Horiatiki to grecka nazwa tej potrawy i oznacza sałatkę wiejską. Opcjonalnie, zależnie od regionu, dodaje się do niej zieloną paprykę lub kapary.

Składniki:
2 dojrzałe pomidory
1 mały ogórek szklarniowy lub ze 2 gruntowe
1/2 cebuli czerwonej
50 g fety (warto kupić dobrą fetę 🙂 )
1/2 małego słoika oliwek
mała garstka świeżego oregano

2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
ew. odrobina octu winnego lub sok z cytryny

Pomidory, ogórek i cebulę siekamy w półplastry lub plastry, dodajemy oliwki, oliwę, oregano, pieprz, mieszamy. Na górę kładziemy fetę i voilà! Możemy już jeść.
Ja zjadłam szybko, ale można też powoli. 🙂

sałatka grecka

tradycyjna sałatka grecka

 

Podaj dalej!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone